torsdag 1 augusti 2013

Månadssummering Juli - 2013

# Nattfjäril - Jessica Kolterjahn
# Tam i drakarnas stad - Jo Salmson
# Jag vill inte tjäna - Ola Larsmo
# Vi möts igen - Laurie Frankel
# Fru Björks öden och äventyr - Jonas Gardell
# Liten katekes... - August Strindberg, Göran Greider
# Amerikauret - Vibeke Olsson
# Att föda ett barn - Kristina Sandberg

Det märks tydligt att jag läste med tema Sverige under juli månad. Inte mindre än sju av de åtta lästa böckerna är skrivna av svenska författare. Undantaget är amerikanska Laurie Frankels romantiska roman Vi möts igen, som jag lyssnade på. Den var charmig, men egentligen inte i min smak.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg tog lång tid att läsa och jag både tyckte mycket om den och irriterade mig på den. Det jag gillade var den oerhört realistiska framställningen av en mycket neurotisk ung kvinna som försöker hantera stora förändringar. Det jag irriterade mig på var när författaren själv plötsligt klev in i berättelsen och började prata om hur Maj sannolikt skulle bete sig utifrån då gällande traditioner, kunskap o s v.

Jag vill inte tjäna av Ola Larsmo visade sig vara en nattsvart, realistisk skildring av den statligt reglerade prostitutionen under 1880-talet. Eländet beskrivs detaljerat, men på ett distanserat, ofta medicinskt, språk. Fantastiskt bra!

Amerikauret är del fyra om Bricken och ska jag vara helt ärlig tyckte jag nog att berättelsen började gå lite på tomgång. Men jag kommer så klart att läsa fortsättningen ändå, jag vill ju veta hur det kommer att gå för familjen.

Fru Björks öden och äventyr passade mig som hand i handske. Tack för tipset Fiktiviteter.

I Liten katekes för underklassen skildrar Strindberg hur maktapparaten såg ut på hans tid, Greider visar att ingenting förändrats.

Nattfjäril av Jessica Kolterjahn handlar om ett mystiskt dödsfall i USA i slutet av 1800-talet. Berättelsens styrka är dess gåtfulla stämning och fina språk.

Tam i drakarnas stad är del fyra i serien om tiggarpojken Tam och hans försök att rädda drakarna. Både jag och dottern gillar.

4 kommentarer:

 1. Gardells bok är riktigt bra!

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om att böckerna om Bricken börjar gå på tomgång men jag kommer läsa vidare ändå. Måste veta hur det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst måste man ändå fortsätta, det går inte att släppa Bricken.

   Radera