onsdag 31 juli 2013

Pride del 1

Det är Pride-vecka och dags att fira lite på bloggen också. Här kommer lite tips på bra böcker med olika former av HBTQ-teman.

Jonas Gardells självbiografiska romaner En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré skildrar på ett oerhört smärtsamt sätt hur det är att som barn och tonåring känna sig annorlunda. Gardells romansvit Torka aldrig tårar utan handskar har jag lyssnat på de senaste dagarna, filmatiseringen var i mitt tycke oerhört bra.

I Nattvakten av Sarah Waters får vi möta fyra Londonbor, några år efter krigsslutet, som på olika sätt har trassliga kärleksliv. Bland annat finns här ett lesbiskt par som försöker dölja sin relation för omvärlden. Kyssa sammet utspelar sig i 1880-talets England och även här är huvudpersonen en ung lesbisk kvinna. Tyvärr har jag inte läst den än.

Även i den mycket charmiga Fiskar ändrar riktning i kallt vatten finns ett homosexuellt par som försöker dölja sin relation. Här finns även en mycket fördomsfull man. Bra Feel-good.

I Pojkarna av Jessica Schiefauer experimenterar några unga flickor med sin könsidentitet på ett sätt som leder till stora konflikter och långtgående konsekvenser. Jobbigt bra.

Det gör ont att läsa om Jeanette Wintersons liv. Men det är nödvändigt. I Det finns annan frukt än apelsiner berättar Winterson om sin uppväxt som adopterad av ett strikt frireligiöst par. I Varför vara lycklig när du kan vara normal? berättar hon om det hon inte orkade berätta om i Apelsiner.

Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa är en berättelse om längtan efter närhet och kärlek och en skildring av sökandet efter en identitet. Naket och ärligt, mycket läsvärt.


 

7 kommentarer:

 1. Tyckte mycket om Pojkarna och Gardells böcker. Är väldigt sugen på Winterson som jag ännu inte kommit mig för att läsa.

  SvaraRadera
 2. Vilka bra lästips! Sarah Waters böcker ska jag kolla in snarast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, jag tycker att hon är OK, men många andra gillar mer :)

   Radera
 3. Tiger av Mian Lodalen och 55 andra hbtq-tips

  http://www.bibliotekvarmland.se/web/arena/tips/56-hbtq-tips

  SvaraRadera