söndag 20 januari 2013

Jerka om bokval

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den, frågar Annika i veckans jerka. När jag kollar förra årets läsning ser jag att min sponatana tanke stämmer, jag läser mycket sällan något som jag inte hört talas om innan. Oftast har jag läst om boken hos någon blogg eller så känner jag till författaren sedan tidigare. Och ibland få jag tips om eller själva boken från förlaget. Men jag hittar ändå några böcker som jag själv fastnat för när jag sett dem i bokkataloger (går sällan i fysiska bokhandlar).

Det jag fastnar för är så klart titel i kombination med omslag. Dessutom läser jag naturligtvis info om vad boken handlar om för att se att det är något jag tycker är intressant. Själamakerskan av Michela Murgia är en sådan bok. Jag tyckte att den var snygg direkt när jag såg den och innehållet verkade intressant. Och jag hade rätt, det var en av de bästa böcker jag läste i fjol.

En del barnböcker valde jag på samma sätt. Ofta ger omslagen en tydlig vink om vilken typ av bok det är. En av dem jag gillade mest i fjol var Den magiska kappan av Katarina Genar.5 kommentarer:

 1. Jag brukar också välja böcker på ett liknande sätt :) Titeln brukar vara det första jag fastnar för och sen tittar jag på baksidan.

  SvaraRadera
 2. Titel eller omslag bukar jag fastna för först.

  SvaraRadera
 3. Visst är det så det går till, även för mig :)

  SvaraRadera
 4. Jag går oftast på nyheterna på biblan när jag väljer en för mig helt okänd författare.

  SvaraRadera