fredag 25 januari 2013

Efter A kommer B - eller?

Just nu läser jag A-kursen i litteraturvetenskap på distans och jag tycker att det är oerhört givande. Tidigare har jag läst en 7½ poängare om Nobelpriset, vilket också gav många nya tankar. Men vad ska jag läsa när jag är färdig med A-kursen? Det finns mycket som lockar.

Det mest naturliga steget vore kanske att läsa en B-kurs, men den lockar mig inte så mycket. Jag har svårt att av kursplanen känna mig jätteinspirerad och det är ganska krävande att läsa 30-poängskurser och jobba samtidigt. Jag får så lite tid att läsa allt annat jag vill/behöööööver.

Så egentligen vore det bättre med en mindre omfattande kurs. Och på Linnéuniversitetet finns ju massor! Jag vet ju inte ens vart jag ska börja, säkert är att jag är intresserad av dessa tre: Litteratur och existentiella frågor, Litteratur och genus, Litteratur och psykologi. Alla är de på 15 poäng. Dessutom är den kurs som motsvarar B-kursen på Linnéuniversitetet mer intressant än den i Göteborg för på Linné läser man en delkurs om utomeuropeisk och postkolonial litteratur. Undrar om det går att byta?

17 kommentarer:

 1. Jag skulle bli väldigt lockad av Litteratur och existentiella frågor. Som reservalternativ skulle jag välja Litteratur och psykologi. Däremot så skulle jag utan att tveka välja bort Litteratur och genus. Det med genus har tyvärr blivit så vinklat på många av våra högskolor, meningen har devalverat, förfelat sitt syfte i o m att det har blivit ett ganska tacksamt ämne att bygga akademiska karriärer på, driva saker till sin spets och putta allt i ett genusfärgat fack med ideologiska undertoner. Tyvärr. Och visst, det här är bara min högst personliga åsikt.

  Lycka till med vad du än väljer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det är på högskolorna med genustänket vet jag inget om. Däremot ser jag genusmedvetenhet som nödvändig för att förstå omvärlden och hoppas att en kurs om litteratur och genus kan vara tänkvärd. Men mitt förstahandsval är också kursen om litteratur och existentiella frågor.

   Radera
 2. Förresten, var läste du kursen om Nobelpriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den läste jag på distans i Umeå, den borde passa dig :)

   Radera
  2. Tack (!) jag ska kolla upp det. Det skulle jag trivas med nu när jag är mitt i Nobelprojektet.

   Radera
 3. Jag har läst den första och sistnämnda kursen och jag gillade dem! Vi hade en lite.... speciell... lärare på Litt&Psyk men de kan ju ha bytt. Intressant var det i a f. Har också tänkt läsa Litt&Genus så småningom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de kan ju vara lite speciella de där som håller på med psykologi ;) Skämt åsido så verkar kursen ha ett psykoanalytiskt perspektiv och inom de teorierna ryms mycket som är udda. Vi kan väl snacka ihop oss lite om vad och när vi läser, det är roligare att plugga ihop.

   Radera
  2. Hehe ;) Ja, vore roligt! Om Litt&Genus- kursen går på distans i sommar så funderar jag på att läsa den då, alternativt till hösten om jag kan klämma in den med mina andra kurser. När tänkte du läsa den i så fall?

   Radera
  3. Sen var det nog inte så mycket att han höll på med psykologi som gjorde honom speciell, mer att han nog bara var sådan. Han försökte ge oss samma uppgift tre gånger, exempelvis. Höjden av lärarglömskhet.. ;)

   Radera
 4. Att läsa B-kurs på ett annat universitet är väl inget problem? Lockas också av de korta kurser du berättar om. Men mitt löfte är ju att inte läsa något i höst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att jag vill låta tyken, men sådana löften bryter väl du allt som oftast ;)

   Radera
 5. Litteratur och psykologi låter ju alldeles, alldeles underbart för en psykologi- och svensklärare som mig! Kul med så många olika kurser att välja bland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst fanns mycket kul! Jag önskar att den fanns en kurs med anknytningsteoretisk vinkling. Psykoanalys är jag lite mätt på.

   Radera
 6. Har läst en hel del av litt-kurserna på Linnéuniversitetet (på distans) och måste säga att det är ömsom vin, ömsom vatten. Några av lärarna är fantastiskt bra, välplanerade och engagerade, medan somliga borde få någon slags kurs i hur man läger upp distanskurser och hanterar distansstudenter innan de "släpps lösa". I b-kursen du kikar på, var det t ex intermedialitetskursen som var den i särklass bästa, och det syns ju inte riktigt när man bara läser kursplanen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som framför allt lockar med en B-kurs där är delkursen om postkolonial litteratur. Hur var den?

   Radera
 7. Sisådär, skulle jag säga. Läraren vi hade verkade ambitiös, men hade nog för mycket annat att pyssla med för att sätta oss distansare i första rummet. Om man är motiverad ger den ju en del fingervisningar om olika trådar man kan börja nysta i själv för att lära sig mer, men kursen i sig själv blir man inte fet av. Är det bara för postkolonialismens skull du är beredd att läsa 30 hp, blir du antagligen besviken. I så fall, gå någon av de andra kurserna du sett ut och läs de postkoloniala böckerna på litt.listan på egen hand i sommar, så orkar du med att jobba samtidigt! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack då kan jag lika gärna läsa B i Göteborg om andan faller på. Men nästa år ska jag nog mest lustläsa. Och då blir det postkolonialt :)

   Radera