fredag 11 januari 2013

Aeneiden

Aeneiden av Vergilius skrevs som imitationskonst under det sista århundradet före Kristi födelse. På den tiden stod just imitation högt i kurs och det man imiterade och fösökte överträffa var så klart de gamla grekerna. Det Aeneiden efterbildar är Iliaden och Odysséen, grekernas stora nationalepos. I Aeneiden förutspår Vergilus Roms kommande storhet och roll som styrande över stora delar av världen. Även mecenaten Caesar Augustus omnämns som den som skall ena och leda Rom (smart drag). Aeneiden blev oerhört uppmärksammad redan i sin samtid och även vår tids litteraturkritiker utser Aeneiden till Europas stora klassiker framför andra. Det jag som läsare förvånades över var den psykologiska skärpan och alla nyanserna i personporträtten. Det är framför allt den tragiska kärlekhistorien mellan Aeneas och Dido, drottningen av Karthago som berör.

3 kommentarer:

 1. Är den svårläst/jobbig? Skulle vilja läsa den men är lite rädd för språket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste erkänna att den i alla fall var svår för mig. Jag gjorde som så att jag läste mycket om boken innan och sedan läste jag delar i själva boken. Kapitel 4 och 6 gillade jag. I boken finns miljoner hänvisningar till gudar både grekiska och romerska, men jag bestämde mig för att försöka förstå handlingen i stället för att haka upp mig på alla detaljer.

   Radera
 2. Låter onekligen som spännande lösning. Nåste kolla upp denna närmare!

  SvaraRadera