torsdag 24 januari 2013

Feministisk litteraturkanon


Hanna på Feministbiblioteket jobbar på att sammanställa en feministisk litteraturkanon. Till sin hjälp har hon en jury som inte går av för hackor: Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Anna Wåglund Söderström, kommunikationschef på Stockholms Stadsbibliotek, Mia Latvala, bokbloggare och bibliotekariestudent. Alla kan vara med och nominera och jag har passat på att nominera några av mina favoriter:

Förändringar – Ama Ata Aidoo
Pengar – Victoria Benedictson
Den stulna romanen – Nawal El Saadawi
Andra klassens medborgare – Buchi Emecheta
Älskarinnorna – Elfriede Jelinek
Sju stenar till den otrogna hustrun – Vénus Khoury-Ghata
Quinnan och Dr Dreuf – Mare Kandre
Kvinnor och äppelträd – Moa Martinson
Drömmar om frihet – Fatima Mernissi
Darling River – Sara Stridsberg
Pennskaftet – Elin Wägner
Sultanbrudens skugga – Assia Djebar
Adams revben – Nuruddin Farah
Ja till Liv – Liv Strömquist

Jag har valt att bara nominera böcker jag läst så därför saknas en del självklarheter som t ex Fredrika Bremer. Och som ni kan se har jag lagt störst vikt vid utomeuropeisk eller äldre litteratur. Och en man fick vara med på listan :)

6 kommentarer:

 1. Kul att du uppmärksammar projektet!

  Det är många där jag inte har läst så inte bara tack för nomineringen, utan även tack för tipsen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, de är alla riktigt bra! Jag har ju lite fler tips på min 100 kvinnor-lista, men ville bara nominera de bästa av de jag läst. http://lyrannobel.blogspot.se/p/lyrans-100-kvinnor.html

   Radera
 2. Jag hade en fas för sådär 15 år sen när jag nästan tvingade ALLA som jag kände (t o m sådana som jag bara råkade i något sammanhang) att läsa Pengar av V. Benedictson. Jag känner fortfarande starkt (och propagerar) för den här lilla boken som är aktuell nu som då (på medeltiden, på Benedictsons tid, för 15 år sen).

  SvaraRadera