onsdag 21 november 2012

Den döende detektiven

Läser min första G W Persson, Den döende detektiven, och förvånas över hur bra jag faktiskt tycker att den är. Pensionären och f d chefen för Rikskriminalpolisen, Lars Martin Johansson, sitter i bilen och käkar korv när han plötsligt drabbas av en stroke. Som tur är finns de gamla kollegorna på plats och kör honom i ilfart till sjukhus. Där lyckas ha få i uppdrag av en läkare att lösa ett gammalt ouppklarat mord. Trots denna, i mitt tycke, korkade intrig blir jag nyfiken på mordgåtan och intresserad av Johansson och hans kollegor. Här finns mycket humor och roliga vändningar. G W kommer jag att läsa mer av.

7 kommentarer:

 1. Upplägget låter lite likt Josephine Teys briljanta deckare "En gammal skandal", där hennes detektiv Alan Grant griper sig an ett femhundra år gammalt mysterium från sjukhussängen. Dock måste jag väl erkänna att jag aldrig har läst något av Leif G W Persson. Den här verkar intressant.

  SvaraRadera
 2. Hej Lyran! Jag håller med för jag råkade ut för precis samma sak som du, häromdagen! Så bra han skriver. Jag är särskilt förtjust i alla de tillägg till dialogen han gör (alltså: tänkte han; ibland kan man misstänka att han sa det högt, också!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar också de små funderingarna.

   Radera
 3. Han böcker vinner på att läsas kronologiskt från och med "Mellan sommarens längtan och vinterns köld" från 2002. Böckerna skall filmas både i Sverige och USA. Claes Malmberg skall spela Evert Bäckström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat i fel ände, förstår jag. Ska kika på de andra också.

   Radera
 4. Eller varför inte börja 1978? Med Grisfesten (sen kom Profitörerna och Samhällsbärarana).

  SvaraRadera