söndag 19 augusti 2012

Kärlek i kolerans tid

Åh nej varför tittade jag på den här filmen! García Márquez berättarstil och hans gestaltning av den allomfattande kärleken är så påtaglig i filmen att jag önskar att jag läst boken i stället. Åh så bra boken måste vara! Filmen är också klart sevärd, men ibland slår det över så att den blir lite väl känslosam och nostalgisk. Och emellanåt är det svårt för tittaren att förstå varför huvudpersonerna handlar som de gör. Filmen jag talar om är Kärlek i kolerans tid och den bygger på boken med samma titel.

Den unge Florentino förälskar sig häftigt i Fermina och kärleken tycks vara besvarad. Fermina vaktas dock av sin far som har andra planer för flickan. Fermina gifter sig i stället med en framgångsrik läkare och Florentino upptäcker att den fysiska kärleken i viss mån kan lindra den smärtsamma förlusten. Först i slutet av livet får paret en möjlighet att återknyta bekantskapen med varandra.

Skådespeleriet är inte särskilt framstående och om man inte är förtrogen med författarens berättarstil kan nog handlingen verka något obegriplig. Filmen är dock mycket påkostad, kostymer och miljöer är fantastiska. Sammantaget är Kärlek i kolerans tid en sevärd kärleksfilm som skildrar en passionerad kärlek som består livet ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar