fredag 10 augusti 2012

Från Platon till Stephenie Meyer

Myggor och tigrar - Maja Lundgren
En dramatikers dagbok - Lars Norén (delvis)
Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag - Bodil Malmsten
Dracula - Bram Stoker
Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
Faidros - Platon
Madame Bovary - Gustave Flaubert

Det här är listan på de skönlitterarära verk som ska läsas under den första delen av grundkursen (A-kursen) i litt vet i Göteborg. Intressant blandning, eller hur? Under den här kursen ligger fokus på litteraturens betydelse, tillkomst och genrer i det moderna mediesamhället och litteraturens roll i offentligheten diskuteras utifrån aktuella debatter. Det här tycker jag är en mycket spännande delkurs.

Lundgrens bok väckte ju rabalder när den kom eftersom författaren lämnar ut både sig själv och andra och uttrycker sig kränkande om kollegor. Lundgrens bok handlar om det privata livet. Malmstens böcker, å andra sidan, handlar inte alls om det privata. Men de är personliga och på det sättet utlämnande i viss mån. Dock tror jag att Malmsten mer medvetet överväger hur hon vill framställa sig. Norén har jag ännu inte läst, så jag vet inte var på skalan Privat - Personlig han befinner sig. Jag misstänker att han befinner sig på den privata kanten, men att han inte fick lika mycket kritik för detta som Lundgren. Genusberoende?

Det verkar dessutom som kursen innehåller ett vampyrtema. Kanske ska man se hur vampyrgestaltningen utvecklats från Dracula till Edward? Det finns inget romantiskt i skildringen av Dracula, medan Edward tycks vara en annan typ av vampyr. Jag har precis börjat läsa boken om Edward och Bella och jag är inte särskilt förtjust. Men det var väl inte heller väntat.

I Faidros berättar Platon om läromästaren Sokrates och dennes syn på talekonsten. Vi får väl se om jag kan snappa upp några knep.

Det är så bra att Madame Bovary finns med bland litteraturen, nu måste jag ju ta mig i kragen och läsa om stackars Emma. Men jag hoppas att boken ligger sist i kursen, jag vill ju läsa den nya översättningen som verkar komma i september/oktober.

5 kommentarer:

 1. Vilken skillnad mot när jag läste littvet! Då var det verslära först och sedan från antikens Grekland till 1970-talet ungefär. Tema blev det först på B-nivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Versläran kommer nog inte jag heller undan.

   Radera
 2. Vi hade uplägget epok på epok i kronologisk ordning när jag läste. Inte ett tema i sikte! Kul idé, men kräver nog ändå lite litterär bevandring, vilket ju du har. Madame Bovary tyckte jag väldigt mycket om och skulle absolut kunna tänka mig att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir mer epokläsning under delkurs 2 och tre verkar det som. Jag gillar skarpt att man börjar med att studera litteraturen i sitt sammanhang.

   Radera
 3. Ja, det här är verkligen skillnad mot när jag läste litt vet i Uppsala en gång i tiden. Jag vill minnas att vi fick börja med att lära oss antika versmått, verkligen inga vampyrer där inte. Mer modern litteratur, dvs 1800-tal (!) kom vi inte fram till förrän på B-kursen. Fast min kurs var jättebra, jag lärde mig hur otroligt spännande äldre litteratur kan vara!

  SvaraRadera