lördag 11 augusti 2012

Twilightsmörja

Blir så matt av att läsa första delen i Twilightsagan och lite deppig över att den är så populär. Retar mig enormt på porträttet av den hjälplösa Bella som knappt kan gå utan att snubbla. Förr lindade man fötterna på små kinesiska flickor just för att de skulle bli så här hjälplösa. Betoningen av hennes "bräcklighet" gör mig kräkfärdig. Bella är också en så god liten flicka, som accepterar Edward precis som han är. Han å andra sidan är den klassiske farlige killen med en extra vampyrskruv. Han brottas med sina starka drifter att göra den lilla flickan till sin. Tidigare i år läste jag Dracula och reagerade på sunkig kvinnosyn, inga framsteg har gjorts på den fronten i första boken om Bella och Edward.

8 kommentarer:

 1. Jag blev arg när jag läste den, jag ville ha tillbaka tiden som jag lade på boken. Skildringen av karaktärerna och deras relation är verkligen fruktansvärd. Stoker kan ju komma undan med att han skrev på 1800-talet, jag vet inte vad Meyers ursäkt är... Dessutom är ju språket förfärligt platt. Jag drog igång motorsågen när jag skrev min recension: http://henrikelstad.wordpress.com/2011/05/22/om-jag-kunde-dromma-stephenie-meyer/

  SvaraRadera
 2. Jag såg filmen och var riktigt upprörd! Tyvärr är ju nu Meyer inte ensam om att gestalta unga kvinnor på det här sättet. Populärkulturen är fylld med dem och det märks tydligt att det ger avtryck på ungdomarna, åtminstone på de elever jag möter, där många tjejer kämpar för att passa in i de mallar som finns.

  SvaraRadera
 3. Just nu är jag riktigt glad att jag aldrig känt mig hågad att läsa Twilightböckerna. Det är ju inte klokt att vi inte kommit någonstans på nära 200 år.

  SvaraRadera
 4. Det är ju intressant det där, vi i skolan hävdar ofta att det spelar ingen roll vad ungarna läser, bara de läser! Jag hade ett ganska stort gäng flickor i sexan som var så sugna på fortsättningen att de läste vidare i serien på engelska (det här var innan översättningarna hade kommit) och jag var förstås så uppmuntrande. Sunkiga könsroller till trots. Att läsa bok efter bok på engelska när man är 12 ska ju uppmuntras eller?
  Hur ska man egentligen tänka? Vad tycker ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att all läsning ska uppmuntras. Det är klart att vi i skolan kan ta upp frågor som könsroller etc, men att gå in och styra barn och ungdomars läsning utifrån böckernas könsroller blir fel. Då hamnar man lätt i den svår frågan om gränsdragning. Vad mer bör de avstå från stt läsa?

   Radera
  2. Jag filar på ett inlägg om läsning...

   Radera
 5. Jag plågade mig igenom 3 böcker i hopp om att ändå förstå hela grejen - men icke...

  SvaraRadera
 6. Skönt att det är fler än jag som har reagerat på dessa kvinnoförnedrande könsroller i Twilight-böckerna. Stackars, svaga Bella som inte klarar sig en sekund utan sin starke stalker-Edward... Tyvärr blir det ännu värre i kommande böcker.

  SvaraRadera