söndag 26 augusti 2012

Barnböcker om att vara annorlunda

Jag tänker försöka övertyga min arbetsgivare om att vi ska köpa in ett gäng böcker och dela ut till barnen på vår habilitering. Därför behöver jag få tips på böcker som handlar om fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, läkarbesök, självkänsla, att vara annorlunda o s v. Dessutom måste böckerna finnas tillgängliga i handel nu. Har ni några tips? Här är en del böcker jag hittat med hjälp av lite läsare på Fejjan.

Jonatan på Måsberget - Jens Ahlbom
Stora boken om Bill och Bolla - Gunilla Bergström
Idiot! - Oscar K
Vem är sjuk? - Stina Wirsén
Nicke Nyfiken på sjukhus - H A Rey
Modigt med  Vilma och Loppan - Anneli Khayati
Full rulle, Tim - Annica Lindgren
En dag i prinsessan Victorias liv - Petter Lidbeck
Pricken - Margaret Rey
Grodan och kärleken - Max Velthuijs
Håkan Bråkan och pappa börjar ettan - Anders Jacobsson
Tigermamman och Lytte - Stina Berge

16 kommentarer:

 1. Hur är det med Gunilla Bergströms böcker om Bolla, finns de fortfarande?
  Lena Anderssons Stina och Stortruten handlar ju inte om ett barn med särskilda svårigheter utan hennes möte med en äldre person som är ganska speciell: han är ledsen för det mesta men kan leva upp nästan lite för mycket och berätta rövarhistorier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den stora boken om... som jag listade i inlägget finns. Och visst är Stortruten en intressant karaktär.

   Radera
 2. Boris glasögon, Lennarts listor, kråke. Kolla på någon landstingssida... Finns nog förslag där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotekarierna på jobbet ska söka åt mig till veckan.

   Radera
  2. Slarvigt läst av mig, ser jag.

   Radera
 3. Mamma Mu får ett sår kanske kan passa in också?
  Nu har jag fått ihop mina 8 fakta i utmaningen du gav mig. :)
  http://www.dreaminpink.se/2012/08/26/utmaning-atta-fakta-om-mig/

  SvaraRadera
 4. I skymningslandet av Astrid Lindgren kanske? :) Vet inte hur mycket den handlar om sjukdom men här är en liten beskrivning som jag lånat på wikipedia.

  I boken får vi möta en pojke, Göran, som är sängbunden på grund av att han har ont i ett ben. Varje skymning knackar herr Liljonkvast på rutan, och sedan tar han ut pojken på alla möjliga äventyr i Stockholm - men bara under skymningstimmen. Och inget spelar någon roll i skymningslandet, inte ens ett ben man har så ont i att man inte kan gå på det

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte Kråkeböckerna var bra. Det finns en som handlar om när han går till läkaren som gällde allergi, och den var bra.

  SvaraRadera
 6. Jag testar att kommentera i enlighet med vår facebookdiskussion, och tipsar igen om Den arge, en norsk bilderbok om ett mycket svårt ämne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, det funkade. Och den arge måste jag helt enkelt skaffa mig som barnpsykolog. Förr eller senare lär jag tyvärr ha användning för den.

   Radera
 7. Finns Ingrid Sjöstrands böcker om Kalle Vrånglebäck fortfarande att köpa? (Eller finns de igen, kanske jag menar.) Vill minnas att det fanns någon bokstavskombination i bakgrunden, men det förstod man inte när man såg tv-serien eller läste böckerna som barn.

  SvaraRadera
 8. En av mina favoriter är Oskar och damen i rosa men det beror ju förstås lite på åldern på barnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, den ska jag verkligen kika närmare på!

   Radera