torsdag 2 augusti 2012

Skuggan i väggen

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Mikaela, som kallas Micke, och hennes mamma flyttar till ett stort gammalt hus i en liten by. Mamman är konstnär, men hon har nu fått arbete på ett äldreboende. Mammas pojkvän bor i närheten och det verkar som om han och mamman tänkt att även han ska bo i huset, i alla fall ibland. Micke får börja i en ny liten byskola, det går bara nio barn i hennes klass. Av de andra tjejerna i klassen får Micke veta att huset de köpt är ett spökhus, där bodde tidigare en flicka, Elli, som drunknade i älven. I klassen går även Wille, en bråkig kille som verkar vara helt ensam. I Mickes rum finns en underlig skugga på väggen, hur kan den ha kommit dit? Allteftersom lägger Micke märke till mystiska saker och hon får en ledtråd till vad som egentligen hände med Elli.

Skuggan i väggen är en spännande berättelse som handlar om utanförskap och ensamhet, både i dåtid och nutid. Mycket realistiskt skildrar författaren barns utsatthet, elakhet, ånger, förlåtelse och mod. Som läsare blir man mycket engagerad i historien, man berörs av Ellis sorgliga livsöde och man fängslas av gåtfulla händelser i nutiden. Huvudpersonerna, både de vuxna och barnen, skildras nyanserat.

Författaren väver samman en vardagsrealistisk skildring av uppbrott och osäkerhet med mystiska, magiska inslag på ett sätt som känns trovärdigt för läsaren. En del av de övernaturliga inslagen är skildrade på ett riktigt rysligt sätt, även en vuxen läsare får lite hjärtklappning och måste läsa färdigt innan det går att sova.

Sammantaget är Skuggan i väggen en spökhistoria som både innehåller spänning och en fin skildring av barns olika uppväxtvillkor.

Andra som läst och tyckt till är Barnboksprat, DN.

2 kommentarer:

  1. Låter som en vacker och spännande bok. Den är tillagd på önskeläslistan. :)

    SvaraRadera