torsdag 30 augusti 2012

Hemliga Fyran : Spökjakt!

Hemliga fyran : Spökjakt!, text av Cecilia Lidbeck, illustrationer av Bettina Johansson, utgiven av Lilla Piratförlaget, 2012

Deckarklubben Hemliga fyran består av systrarna Peggy och Pyret, deras kompis Hamid och hunden Prutten. (Ja, det finns en orsak till att han fått just det namnet.) I Spökjakt! har Hamid svårt att sova för han hör hemska ylanden någonstans där ute i mörkret. Peggy och Pyret sover över hos Hamid och får också höra det förfärliga oljudet. Nästa dag berättar flickornas pappa att en gammal tant försvunnit. Hemliga fyran förstår genast att någon måste ha kidnappat tanten och att de måste försöka lösa gåtan.

Böckerna om Hemliga fyran är perfekta böcker för nybörjarläsaren. De har stor stil, korta meningar, måttligt med text på varje sida och spännande, roliga illustrationer som lockar barnet att läsa vidare. Min dotter är ännu inte riktigt mogen för att läsa boken själv, så jag har läst den för henne. Och den passar bra som högläsningsbok också.

Dottern (nybliven 7-åring) tyckte att boken var lagom spännande och väldigt rolig. Hon tycker fortfarande att ett namn som Prutten är hysteriskt roligt. Jag kan tycka att det är lite onödigt och lättköpt. Men även jag tycker att boken fungerar bra för nyblivna läsare. Och jag är (som vanligt)mycket förtjust i Bettina Johanssons illustrationer som förstärker både det roliga och det spännande.

Sammantaget är boken om Hemliga fyran en lagom spännande, rolig bok som passar barn som nyligen lärt sig läsa lite mer omfattande texter, men som fortfarande gillar rikligt med bilder.

1 kommentar: