onsdag 22 augusti 2012

Vem är sjuk?

Vem är sjuk? av Stina Wirsén, utgiven av Bonnier Carlsen, 2012

Att jag tycker oerhört mycket om Stina Wirséns Vem-böcker kommer säkert inte som en överraskning för någon. Jag har tidigare bloggat om några av våra favoriter, Vem bestämmer? och Vem är arg? I Vem bestämmer? är en liten och en stor på kollisionskurs hela tiden. Vem är arg? handlar om svårigheten att samsas i lek. Båda böckerna innehåller stor vardagsdramatik och sprutande tårar.

Det som gör Vem är sjuk? så speciell för mig är att jag inte läst den. Det är faktiskt dottern som läst för mig denna gång och det tyckte vi så klart båda två var kul. Trots att dottern egentligen har lämnat småbarnboksstadiet bakom sig älskar hon fortfarande Vem-böckerna. Och det gör jag också.

Vem är sjuk? är dessutom en av de Vem-böcker jag tycker mest om på grund av att innehållet är så angeläget. Jag arbetar på en barn- och ungdomshabilitering och träffar många barn som tillbringar mycket tid på sjukhus. Böcker som på ett bra sätt tar upp läkarbesök, sprutor, operationer o s v är därför något jag konstant letar efter. Och Stina Wirsén har naturligtvis hanterat ämnet på ett fantastiskt sätt.

I Vem är sjuk? får lilla nallen ont i magen. Familjen får lov att åka taxi fort till sjukhuset. Där måste de vänta på sin tur och när doktorn väl kommer är han dum och klämmer nallen på magen. Doktorerna lyckas förklara för lilla nallen varför och hur de måste undersöka för att kunna ta bort det onda och det visar sig att lilla nallen måste opereras. Efter operationen blir lilla nallen bra igen och nu har hon ett coolt ärr att visa för kompisarna.

Som vanligt ligger Stina Wirséns text nära barnets sätt att tänka och prata. Här finns rytmiska upprepningar som binder samman texten. Illustrationerna är enkla att förstå och mycket uttrycksfulla. Genom Wirséns böcker får barnen hjälp att förstå och hantera starka känslor, berättelserna innehåller stor dramatik och många igenkänningsmoment.

Sammantaget är Vem är sjuk? således en helt makalös skildring av ett litet barns upplevelse på sjukhus. ALLA små barn borde få den här boken läst för sig!

5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, den är så fin. Jag försöker övertyga min arbetsgivare att vi ska köpa in en hel hög och dela ut till alla nya barn hos oss.

      Radera
  2. Vem-böckerna är både min och barnens favoriter. Först läste jag dem, sedan läste de dem själv. Så samma som hemma hos dig!

    SvaraRadera