måndag 3 oktober 2011

Bokmässan - Nobelprissnack

Sista dagen på Bokmässan pratade jag lite med Dan Israel, grundaren av Leopard förlag. Han har tidigare haft heta diskussioner med Akademien kring deras fokus på västerländska män. Här kan ni läsa en spännande, tankeväckande dialog mellan Dan och Horace Engdahl, där ingen av dem skräder med orden. Naturligtvis var både Dan och jag rörande överens om att Assia Djebar borde få årets Nobelpris, men Dan verkade inte särskilt hoppfull. Jag tog också upp att Nawal El-Saadawi är en av mina favoriter och jag fick då höra lite skvaller om en middag där både Assia och Nawal var närvarande. De båda damerna tycks inte vara de såtaste vänner, Dan berättade att det slog gnistor om dem under en diskussion. Nåja, huvudsaken är att en av dem nämns av Peter Englund på torsdag.

3 kommentarer:

  1. Håller med både dig och Dan. Tråkigt att det oproportionerligt många vita män som prisas.

    SvaraRadera
  2. Jag kan väl något skamset säga att jag är en sån som har alldeles för bra koll på vita västerländska författare, inte bara män dock, men riktigt dålig koll på författare från andra världsdelar. När jag kolla in din blogg får jag i alla fall bättre koll, och inspiration. Kul!

    SvaraRadera