måndag 12 april 2010

Tematrio - ljudböcker

Kerstin Thorvall har naturligtvis varit i mina tankar under helgen och detta ledde till ett tema om ljudböcker. Jag lyssnade nämligen på När man skjuter arbetare i fjol och tyckte oerhört mycket om både romanen och uppläsningen. Berätta om tre ljudböcker/uppläsare som utmärkt sig (positivt eller negativt).

1. När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, i inlevelsefull uppläsning av Gunilla Nyroos, var en av höjdpunkterna under fjolåret. Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.

2. Mannen utan öde av Inre Kertész, i nyanserad uppläsning av Krister Henriksson, är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Berättelsen har ett stillsamt, återhållet tilltal som förstärker läsupplevelsen.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson, i underbar uppläsning av Rolf Lassgård, handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Jag har inte lagt upp någon 3:a, men jag kan hälsa att den värsta ljudbok jag någonsin har börjat lyssna på var Pullmans Guldkompassen inläst av Lena Nyman. Man hörde bara henne, inte berättelsen. Fullkomligt olyssningsbar.

  SvaraRadera
 2. Jag har nästa ingen erfarenhet av ljudböcker, har avverkat en på en bilsemester för många år sedan men det var inget som direkt föll mig på läppen, så jag får jag inte ihop ens en duo.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag tre mycket bra uppläsare i min blogg:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/04/12/tematrio-med-ljudbocker/

  SvaraRadera
 4. Lyssnar aldrig, så jag får leta djupt i arkiven...

  SvaraRadera
 5. Jag har en trio hos mig! Typ här:
  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/04/oljud-i-bilen.html

  SvaraRadera
 6. Nu har jag också försökt mig på en trio - men det blev en duo...

  SvaraRadera
 7. Den här veckan var tematrion ingen match för mig. :)
  Mannen utan öde har jag här hemma men på talbok. Så det är alltså inte Henriksson som läser tyvärr. Men blir jag lika överväldigad som du Lyran köper jag den nog.

  SvaraRadera
 8. Ljudböcker kan vara bra sällskap på långa affärsresor (flygresor blir lite mindre tråkiga, hotellrum lite mer tilltalande) och på vägen till och från jobbet. Eller bara som avkoppling i en skön soffa :)

  Min trio finns på http://trollets.wordpress.com/2010/04/13/tematrio-ljudbocker/

  SvaraRadera
 9. Jag tyckte också om Ut och stjäla hästar. :) De andra två har jag läst, men inte lyssnat på. :)

  SvaraRadera
 10. Blev sugen på att vara med jag också. Min trio finns här: http://fantasyflickan.wordpress.com/2010/04/14/tema-ljudbocker/.

  SvaraRadera
 11. Nu så, någon slags trio finns hos mig.

  SvaraRadera
 12. En trio finns hos mig http://evacecilia.wordpress.com/2010/04/14/tematrio-ljudbocker/

  SvaraRadera