måndag 26 april 2010

Tematrio - Havandeskap

Många av de romaner jag läser skildrar kvinnors livssituation med havandeskap, förlossningar och föräldraskap. Sällan handlar det om rosenröda skildringar, ofta berättas om svårigheter. Berätta om tre romaner som handlar om havandeskapet och dess följder!

1. För Karl-Oskar och Kristina är den fysiska kärleken det enda de "har råd med". Paret är de allra goaste vänner, både i vardagen och i sänghalmen. Detta resulterar i att Kristina ständigt är havande. Både havandeskapens och förlossningarnas påfrestningar skildras i Utvandrarserien på ett sätt som berör. Jag måste erkänna att jag blir lite fördomsfullt förvånad över att de nyanserade skildringarna är skrivna av en man i mitten av 1900-talet.

2. Thereses tillstånd är den första delen av tre i Hanne-Vibeke Holsts serie om tv-journalisten Therese Skårup. Huvudpersonen är en skicklig tv-reporter, vars fokus i livet är karriären. Hon blir förälskad i en kollega, men väljer till slut yrkeslivet framför familjebildning och brytningen mellan paret är ett faktum. Då inser Therese att hon är gravid... Träffsäkert skildras konflikten mellan en kvinnas olika drömmar och livsmål.

3. I Det femte barnet av Doris Lessing lär vi känna David, Harriet och alla deras barn. Paret vill inte begränsa sig själva eller sina önskningar och lever ett drömliv. De tar glatt emot hjälp av släkt och vänner för att kunna leva sitt idylliserade liv. Men när Harriet blir gravid för femte gången blir allt annorlunda. Harriet plågas av svåra smärtor under hela graviditeten och då barnet föds verkar han inte vara mänsklig.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

8 kommentarer:

 1. Nu finns mina svar på bloggen.

  Jag minns också att jag reagerade på hur fint Moberg skrev om Kristinas oändliga graviditeter.

  SvaraRadera
 2. Mitt bidrag är också klart!

  SvaraRadera
 3. Mitt bidrag finns här: http://varldenslitteratur.wordpress.com/2010/04/26/tematrio-havandeskap/

  SvaraRadera
 4. Mina bidrag finns här. Bra böcker, men ganska dystra skildringar av havandeskap... http://textapp.blogspot.com/2010/04/tematrio-havandeskap.html

  SvaraRadera
 5. Eva Adolfsson: Förvandling

  SvaraRadera
 6. Hej! Nu har jag också en trio, fast med bonus...//Ann-Sofie

  SvaraRadera