tisdag 6 april 2010

En vidrig mardröm

Jag läser Mardrömmen, som verkligen är en mardröm. Romanens handling är fruktansvärd och oerhört tragisk och författaren räds inte att gräva fram huvudpersonernas allra smutsigaste byk. Medan Fågels fru ligger på sjukhuset, efter att ha fött fram deras missbildade son, ägnar sig Fågel åt allehanda skamliga handlingar. Författaren utforskar människans psyke utan att väja för det obehagliga och utan att "snaska" i vidrigheterna, vilket gör denna bok oerhört bra. Men som läsare vill man gärna hålla sig på ett visst avstånd.

5 kommentarer:

 1. Minns känslan - totalt och ihållande illamående och djup fascination. Jag ville verkligen inte läsa ut den här boken men är glad att jag gjorde det.

  SvaraRadera
 2. Jag läste boken som del av min utbildning i japanska och den gjorde mig verkligen illa berörd.. att han fick nobelpris hoppas jag baserades på helt andra verk.. (fast jag och nobelkommittén delar ju inte åsikt så väldans ofta i och för sig).

  (om just Oe och andra japanska författare på min blogg http://trollets.wordpress.com/2010/03/03/japaner-japaner-japaner/)

  SvaraRadera
 3. Har hämtat hem ett gammalt slitet magasinsexemplar från biblioteket idag. Kanske inget att läsa innan sänggåendet då?

  SvaraRadera
 4. Jag tycker i o f s att boken är otroligt bra, att kunna skriva om så svåra saker väcker min beundran. Jodå man kan nog läsa innan sänggåendet, men det är bra att vara förberedd på att man kommer att bli illa berörd.

  SvaraRadera
 5. Jag har även läst Oe och var våldsamt ilsken ändå tills sista sidorna.......han skriver bra Oe, vad mer finns att läsa av honom tro???

  SvaraRadera