tisdag 20 april 2010

Bokfrågornas ABC - S

Nu är det dags för bokstaven S i Lilla O:s utmaning.

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?
Jag läste många böcker av stora språkkonstnärer som Herta Müller, José Saramago och Roberto Bolaño i fjol, men den som först gjorde sig påmind när jag nu läste frågan var Le Clézio. Det finns något enkelt, vilsamt och samtidigt vackert i hans prosa, man kan känna sig trygg när man läser hans texter.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?
Jag har inga syskon, är det kanske därför jag inte lägger märke till dem i litteraturen? Men systrarna i En halv gul sol är jag glad att jag lärt känna.

3. Sagor hör barndomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?
Jag läste inte mycket sagor som barn, mestadels sedelärande religiösa böcker, som jag definitivt inte för vidare till dottern. Som vuxen har jag tagit Muminfamiljen till mitt hjärta.

4. Jag läste Fallet Vincent Franke för någon vecka sedan och Christoffer Carlsson har gjort ett soundtrack till den. En spotifylista som du hittar här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.
Jag hör ingen musik när jag läser, tråkigt nog kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar