tisdag 2 mars 2010

Om läsning

"En roman är ingen allegori, sade jag mot slutet av föreläsningen. Den är en sinnlig upplevelse av en annan värld. Om ni inte träder in i den världen, håller andan med romangestalterna och blir berörda av deras öde, kommer ni inte att kunna leva er in i dem, och inlevelse är romanens hjärtpunkt. Så här läser man en roman: man andas in upplevelsen. Så sätt igång och andas. (Ur Att läsa Lolita i Teheran, sid 137)

7 kommentarer:

 1. En så perfekt beskrivning av läsande! Vet du om det kommer en ny bok av henne snart - jag har för mig att jag läste det någonstans?

  SvaraRadera
 2. Tror att jag läste något om det hos Snowflakes in rain.

  SvaraRadera
 3. For eit flott sitat! Eg blir så glad når eg høyrer andre snakke om å oppleve lesing, framføre å tolke ting i stykker. Eg er litt prega av akademia og den stadige tolkinga. Men det er jo opplevinga som er viktigast.

  SvaraRadera
 4. Klotho gjorde mig uppmärksam på citatet och när jag väl kom dit i boken var jag såld. Detta citat uttrycker exakt hur jag ser på läsning.

  Eva, det finns i alla fall ytterligare en bok av henne på engelska: Things I’ve Been Silent About. Hoppas den kommer på svenska också.

  SvaraRadera
 5. Ekelöf har sagt noko liknande i eit essay - noko om at "meningen med det hela er att uppleva det" eller noko slikt. Eg skal sjå om eg finn det sitatet igjen.

  SvaraRadera
 6. Eg fann forresten Ekelöf-sitata. Dei blei så lange at eg posta dei hos meg sjølv, i eit eige innlegg. Takk for inspirasjon.

  SvaraRadera
 7. Så märkligt - precis samma citat har jag i mitt inlägg om boken! "Inlevelse är romanens hjärtpunkt" - hon har gjort sig odödlig med den texten.

  Det är en fantastisk bok om än något ojämn. Efter hennes analys av Nabokovs författarskap försökte jag faktiskt läsa Lolita.

  Måste titta i din blogg, Bai, intressant!

  SvaraRadera