måndag 22 mars 2010

Nobelpristagare 2009

Pesten av Albert Camus

I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.

 Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Romanens stora tillgång är dess vackra, poetiska språk.

Siddharta av Herrman Hesse

Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Romanen behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Detta är inget pseudoandligt trams, utan äkta vara. Läs!

Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.

Ungdomens bröd av Heinrich Böll

I denna kortroman skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt. Rekommenderas!

Afrikanen av J-M G Le Clézio

I Afrikanen berättar Le Clézio om hur han som åttaåring reser till Nigeria för att träffa den far han inte sett sedan han var liten. Fadern har under krigsåren arbetat under oerhört påfrestande villkor i Afrika, vilket skapat en stram, auktoritär hållning. Detta är en mycket fin, nyanserad beskrivning av en komplicerad far-sonrelation. Språket ger ett extra plus.

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn

Ivan Denisovitj sitter fängslad i ett arbetsläger, oskyldigt dömd till straffarbete för spioneri. Just denna dag mår inte Ivan bra, men han tvingas utstå kyla, hårt arbete och bristfällig mat i alla fall. Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till misären som beskrivs. Samtidigt kan man skönja vreden som pyr under ytan.

 Hjärtdjur av Herta Müller

Romanen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus vedervärdiga förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner, som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.

Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.

Murphy av Samuel Beckett

Murphy är en en mycket begåvad fars, som handlar om den högst arbetsskygge Murphy och dennes relationer till olika damer. Murphy har lämnat (minst) en fästmö i Dublin och befinner sig för närvarande i London där han har införskaffat en ny flickvän, Celia. Hon stället krav på Murphy att skaffa ett arbete och till slut får han anställning på ett mentalsjukhus.

En ensam människas bibel av Gao Xingjian

Detta är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I dåtid redogör författaren för sitt liv under kulturrevolutionen och de olika roller ha spelade då. I nutid skildrar boken huvudpersonens motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Samtidigt berättar författaren om sina framgångar i nutid och om sina kvinnoerövringar, både förr och nu.

Svält av Knut Hamsum

Den här romanen är i princip en lång inre monolog, möjligen med vissa självbiografiska element. Den handlar om en ung man, som kämpar för att överleva och för att etablera sig som författare i Kristiania. Det går inte så bra för den unge mannen, han svälter och får hungersdelirium. Han raglar omkring på gatorna, pendlar mellan djup melankoli, aggressiva utbrott och storhetsvansinne.

Tant Theodora av Patrick White

Tant Theodora är ett personporträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten. Fantastiskt språk!

Översten får inga brev av Gabriel García Márquez

I femton år har den gamle krigsveteranen, översten, väntat på ett brev med den utlovade pensionen, ett brev som aldrig kommer. Översten får inga brev skildrar en korrumperad värld och han beskriver skammen över fattigdomen. men samtidigt speglar romanen ett oresonligt, obändigt hopp. Översten ger inte avkall på sina principer, utan värdighet kan han inte leva.

Hungerns visa av J-M G Le Clézio

Hungerns visa är ett mycket fint kvinnoporträtt och en nyanserad skildring av ett historiskt skede. De båda perspektiven, det individuella och det samhälleliga, förstärker varandra och skapar en fördjupad förståelse hos mig som läsare. Le Clézio är som alltid läsvärd, och berättelsen om barnet och den unga kvinnan Ethel är gripande och vacker.

Älskade av Toni Morrison

Älskade är Toni Morrisons mest kända roman och den skildrar det brutala slaveriet i sydstaterna. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. Språket är poetiskt och vackert och handlingen förs framåt via tillbaka- och sidoblickar och drömliknande sekvenser.

Min sons historia av Nadine Gordimer.

Min sons historia skildrar på djupet hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.

Raga av J-M G Le Clézio.

Raga är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka Raga med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem.

 Blindheten av José Saramago .

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer han dock aldrig att få uppleva, han blir utan förvarning blind. Blindheten är smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Mästerlig!

Jenny av Sigrid Undset .

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.

 Körkarlen av Selma Lagerlöf.

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.

Den heliga natten av Selma Lagerlöf.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.

2 kommentarer: