söndag 28 mars 2010

Klassiker 2008

Tre män i en båt av Jerome K. Jerome

Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. Tillsammans med sina vänner beslutar han att en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat... Underfundig brittisk humor och mängder av dråpliga situationer bjuder den här lilla pärlan på, det är en klassiker väl värd att läsa.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Kan en bok om en gammal gubbe och en fisk verkligen vara bra? Jag måste säga att jag betvivlade detta innan jag började läsa denna underbara lilla roman om en fattig fiskare och hans drömmar. Men, detta är storslagen, tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet.


Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Detta är Romanen med stort R om den förlorade generationen, om en grupp rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Livet saknar mening och målet är att jaga starka upplevelser. Denna jakt leder människorna till barer, i och ur varandras famn och till tjurfäktningarnas blodiga katharsis. Romanen är ett fantastiskt tidsdokument skrivet på Hemingways stilbildande språk.


Öster om Eden av John Steinbeck

Det här är en fängslande släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det är också en hisnande berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja. Det här är en av de bästa skildringarna av Amerika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar