onsdag 24 mars 2010

Årets ALMA-pris

Årets Alma-pris går till den belgiska illustratören och författaren Kitty Crowther. Ett av skälen till att juryn valde Crowther är att hon visar stor respekt för barn och hennes styrka är att skriva om mänsklig svaghet på ett icke-skrämmande sätt.

Juryns motivering:

"Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap."

Vi har inga böcker av Crowther i bokhyllan här hemma och jag kan inte påminna mig om att jag läst något av henne.

Crowther har bl a gett ut boken Sov gott, lilla groda som beskrivs fungera bra för att sätta ord på mörkerrädsla och vara ett bra samtalsstöd när man vill jobba med läggningsrutinerna, enligt biblioteket.se. I Är det dags? väntar alla på någon, men vem? I Ivo och Vera är det dags att gå på bio. Men, det är inte så lätt som man kan tro.Läs med om den nya pristagaren i DN och SvD.

2 kommentarer:

  1. Det blir nog den om bio i present till min brorson 17 april.

    SvaraRadera
  2. Jag ska också försöka köpa eller långa några av författarens böcker, de verkar fina.

    SvaraRadera