måndag 26 oktober 2009

Tematrio - Förtryck

I lördags firades FN-dagen och under förra veckan hittade jag en intressant artikel om vittneslitteratur. Tillsammans bildar de här händelserna grunden för veckans ämnesval. Tematrion handlar denna vecka om förtryck.


Berätta om tre böcker som skildrar krig eller andra former av förtryck.

1. Det går inte att undvika att berätta om Mannen utan öde av Imre Kertész när vi pratar om vittneslitteratur. Jag är medveten om att jag nämner denna roman ofta, men det är den värd. Mannen utan öde är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt!

2. Inte heller kan jag låta bli att nämna Herta Müller och hennes fantastiska roman Hjärtdjur. Handlingen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner, som längtar efter frihet. Hjärtdjur speglar författarens upplevelser av hot, övervakning och repressalier på ett smärtsamt vackert sätt. Romanens fragmentariska, sönderslagna, sönderfallande sammanhang och den ibland svåråtkomliga symboliken åskådliggör hur ett långvarigt förtryck och rädsla påverkar människans sätt att tänka och uttrycka sig.

3. Som tredje alternativ väljer jag en bok jag snart ska läsa: Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata. "I en by vid öknens rand väntar den unga gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff: skyldig till äktenskapsbrott är hon dömd att stenas. Sliten mellan respekt för uråldriga traditioner och sin strävan efter frihet inväntar hon sitt oundvikliga öde." Läs mer om romanen här hos Bokmania.

9 kommentarer:

 1. Vilket intressant tema! Nu blir det att tänka. Tänka efter vilka som ska få sällskapa med Nafisi, alltså. :-)

  SvaraRadera
 2. Så, nu har jag skrivit. http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/10/26/tematrio-fortryck/

  SvaraRadera
 3. Nu har jag lagt upp min Tematrio

  SvaraRadera
 4. Nu finns en tematrio hos mig, med fri tolkning av förtryck!

  SvaraRadera
 5. Nu finns min tematrio här:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/october/tematrio-om-fortryck.html

  SvaraRadera