lördag 24 oktober 2009

Nobel-alfabetet - P

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven P.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Pär Lagerkvist är en av de allra bästa författarna jag läst. Han sökande och längtan efter en Gud han inte förmår tro på yttrar sig i flera av hans romaner. En av de allra bästa är Barabbas, som handlar om den rövare som blev benådad i samband med Jesu korsfästelse. Lagerkvist fick Nobelpriset 1951.

Akademiens motivering:

"för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor".

2. Philip Roth stiftade jag nyligen bekantskap med och det var en positiv erfarenhet. Jag läste Envar, en roman som handlar om livet, om döden, om kroppens förfall och alltings ändlighet. Envar är en fullständigt osentimental berättelse om ålderdomens massaker, det finns ett driv och en närvaro i texten som gör läsningen både njutningsfull och smärtsam.

Min motivering:

"för ärlig granskning och osentimental gestaltning av människan, livet och döden."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

  1. Pär Lagerkvist hör till en av mina absoluta favoritförfattare. Vilket språk!

    SvaraRadera
  2. Jag har lagt upp mina val på min blogg.

    SvaraRadera
  3. Lättare den här gången! Jag fick in några favoritböcker. Mina P !

    SvaraRadera