lördag 31 oktober 2009

Min vistelse i Nordamerika

Mitt resstopp i Noramerika kom lite oväntat att präglas av noveller. Jag fick två novellsamlingar av Alice Munro alldeles lagom till detta resstopp. Detta gjorde att jag inte hann läsa Oryx och Crake, som således fortfarande står oläst i min bokhylla. Jag hade hoppats hinna läsa De Lillo, Auster, Hustvedt och McCarthy också under resstoppet, helt orealistiska förhoppningar så klart. Men vi kommer ju tillbaks nästa år...


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro.

Denna novellsamling innehåller nio noveller som handlar om kvinnors liv, deras drömmar, förhoppningar och sorger. Novellerna sätter relationer i fokus och gestaltar hur kvinnornas val påverkar livets gång. Tonfallet präglas av svårgripbar melankoli, stor närhet och realism. Tempot är långsamt, lite dröjande och språket precist. Novellerna speglar det oförutsägbara, det slumpmässiga, det mänskliga. Munros texter engagerar och skildrar livet precis som det är.


Envar av Philip Roth.

"Ålderdomen är inte en kamp - ålderdomen är en massaker." Detta är kontentan av romanen, där vi får följa huvudpersonen från barndomen till ålderdomen, då han slutligen förlorar kampen mot sjukdom och lidande. Språket är lättläst och fritt från sentimentala floskler, det har ett driv som gör att man har svårt att lägga ifrån sig boken. Det rena språket kombinerat med den osminkade skildringen av huvudpersonen gör Envar till en mycket läsvärd roman.


Älskade av Toni Morrison.

Älskade är Toni Morrisons mest kända roman och den skildrar det brutala slaveriet i sydstaterna. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. Men Sethe förtärs av skuld och längtan efter den döda dottern Beloved, som kommer tillbaks till modern på olika sätt. Språket är poetiskt och vackert och handlingen förs framåt via tillbaka- och sidoblickar och drömliknande sekvenser.


Nära hem av Alice Munro.

Novellsamlingen Nära hem består av ett urval på tolv noveller ur tre tidigare samlingar. Berättelserna handlar om kvinnors vardagsliv och de utspelar sig ofta i kanadensiska småsamhällen. Här får vi följa unga kvinnor som upptäcker sin sexualitet, äldre kvinnor som kämpar förgäves för att inte åldrandet ska märkas och kvinnor som försöker få sina relationer att fungera. Ärligt och skenbart enkelt, noveller man känner sig hemmastadd i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar