tisdag 13 oktober 2009

Kulturfyran om Nobelpris

Kulturbloggens Kulturfyra om Nobelpriset vill jag givetvis besvara. Jag är ju lite (eller ganska mycket) mallig över att jag för första gången läst en pristagare innan denne fick priset :-) Extra roligt var det så klart att vi hade med Herta Müller under vårens litteraturdiskussioner på min och andras bloggar..


1. Har du läst något av Herta Müller som fick Nobelpriset i litteratur?
Jag läste Hjärtdjur i våras. Den var oerhört krävande och givande.

2. Hur många Nobelpristagare i litteratur har du läst böcker av?
31 stycken vet jag att jag har läst. Möjligen är det några fler, men jag räknar inte dem. Jag har för avsikt att så småningom läsa alla pristagarna.

3. Har du någon favorit som du skulle vilja fick Nobelpriset?
Det finns många författare som är heta kandidater i mitt tycke. Många av toppnamnen på Ladbrokes lista så klart, men även t ex Maryse Condé och Ian McEwan. Eller varför inte en norrman, Per Petterson gillar jag. Jag läser inte mycket poesi, men önskar naturligtvis att Tranströmer skall få priset.

4. Och varför inte: en favorit i repris: Vilken bok läser du just nu?
Älskade av Toni Morrison.

4 kommentarer:

 1. Älskade är faktiskt en bok som jag tänkt läsa. Det blir intressant att se vad du tycker. Hjärtdjur lämnar jag nog, jag är inte riktigt där i min läsning. I alla fall inte just nu. :)

  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 2. Jag är precis i början av Älskade, men har upptäckt att jag tyvärr sett filmen, vilket rör ihop det för mig.

  SvaraRadera
 3. Ja, vi är många som har dig att tacka för att vi fått vara malliga sista veckan!
  Jag ska också läsa Älskade men eftersom jag äger den får den stå tillbaka för de som jag lånat. Har börjat och gillar den inte alls så här långt men men, jag kämpar vidare......

  SvaraRadera
 4. Jag läste Älskade under gymnasietiden. Då uppskattade jag inte den alls. Förmodligen hade jag sett på den med helt andra ögon idag. Har precis börjat läsa Hjärtdjur och jag njuter av varje mening.

  SvaraRadera