onsdag 28 oktober 2009

Kim Novak badade aldrig...

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är naturligtvis baserad på Håkan Nessers roman med samma namn. Både boken och filmen kan beskrivas som en uppväxtskildring med inflätad mordgåta. I filmen får vi följa huvudpersonen Erik, både under barndomen och då han som vuxen varit på barndomsvännen Edmunds begravning. Stor del av handlingen utspelar sig under sommaren i början av 60-talet, då Erik är 14 år. Hans mamma ligger för döden i cancer och Erik och kompisen Edmund tillbringar sommaren tillsammans med Eriks äldre bror Henry i sommarhuset, Genesaret. Under några veckor, strax innan sommarlovet, har Eriks klass vikarie, den Kim Novak-liknande Ewa Kaludis. Alla pojkarna blir förälskade i denna undersköna, änglalika varelse. Eva är förlovad med den brutala handbollstjärnan Berra, men kommer under sommaren att allt mer vistas på Genesaret tillsammans med Henry. Erik och Edmund blir vittne till ett triangeldrama som blir alltmer våldsamt och slutar med mord. Men vem är mördaren?

Skådespelarna Anton Lundqvist, Jesper Adefelt, Jonas Karlsson och Helena af Sandeberg gör alla mycket bra insatser. Framför allt Jonas Karlsson bär filmen framåt genom sin gestaltning av Henry som både sårbar och cool. Ingen kvinna kan motstå denne Henry. Berättelsen skildrar nyanserat hur det var att vara ung på 60-talet, då pojkar inte skulle gråta ens om deras mammor dog. Filmatiseringen är mycket vacker och tidsandan gestaltas utan att det känns tillrättalagt.

Filmen är mycket bra och boken är naturligtvis ännu bättre. Detta är Nessers absolut bästa bok och den tycker jag inte att någon ska missa. Läs gärna boken först och se filmen därefter.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med. Det är Nessers bästa bok. Eller möjligen möjligen en av de två bästa.

  SvaraRadera
 2. Vilken är den andra? Och Piccadilly...?

  SvaraRadera
 3. Har inte läst Piccadilly ännu, är den läsvärd? Tycker nog att Kim Novak är den bästa, men ser fram emot att läsa hans nya. Var inget stort Van Veeteren fan, men Barbarotti är bra!

  SvaraRadera
 4. O: Picadilly är absolut läsvärd!!!

  Lyran: Jag vet nog inte helt säkert vilken annan Nesser jag tycker är den andra. Det pendlar lite. Men Ewa Morenos fall tycker jag mycket om. Och En helt annan historia. Picadilly... är en annan kandidat. Carmine street är hans språkligt bästa, men historien håller inte hela vägen.

  Jag menar nog mest att jag kanske inte riktigt vill säga att Kim Nowak... är den outstanding bästa, men den hamnar definitivt i en mycket tät klunga.

  Nessers standard är ju för övrigt så hög även när han är som sämst att det alltid är en fröjd att läsa och läsa om honom. Min nästa omläsning av Nesser blir nog Svalan, rosen, katten, döden för jag minns inte riktigt alla delar av den.

  SvaraRadera
 5. Jeg har ikke læst bogen, men vil blot sige, at titlen er virkeligt godt fundet på.

  SvaraRadera
 6. Søren, har du läst något annat av Nesser? Jag vill gärna rekommendera Kim Novak...

  SvaraRadera