torsdag 8 oktober 2009

Lite om Herta

Herta Müller föddes 1953 i den lilla tysktalande byn Nitzkydorf utanför Timisoara (Transsylvanien). Med sina självbiografiskt färgade romaner skildrar Herta Müller den tyska minoritets-befolkningens liv i Ceauşescus Rumänien, och anpassningen till de extrema förhållandena där. Hennes sätt att gestalta förtryck, förföljelse och diktaturens intrång i människan på ett vackert, poetiskt språk är unikt. På grund av sin kritik mot regimen tvingades Herta Müller i landsflykt 1987, och hon är numera bosatt i Berlin.

Hjärtdjur speglar författarens upplevelser av hot, övervakning och repressalier på ett smärtsamt vackert sätt. Romanens fragmentariska, sönderslagna, sönderfallande sammanhang och den ibland svåråtkomliga symboliken åskådliggör hur ett långvarigt förtryck och rädsla påverkar människans sätt att tänka och uttrycka sig.

Läs mer om Herta Müller och hennes fantastiska författarskap i SvD:s fina artikel med titeln Herta Müllers språk trotsar ofriheten. Även i DN finns en intressant artikel om varför Herta Muller skriver med titeln Jag skrev för att jag var rädd.

Läs andra bloggares inlägg om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar