lördag 17 oktober 2009

Deckared out

Nu blir det nog inte fler deckare, om jag inte hittar något mycket speciellt. Förutom Nesser så klart, hans romaner uppskattar jag fortfarande. Men, här sitter jag med Kinesen av Mankell och vrider mig av skam över huvudpersonens pinsamma dumhet. Människan är domare och borde ju därmed åtminstone vara normalbegåvad. Ändå beter hon sig så naivt och korkat att jag helt enkelt får spader. Och även de andra karaktärerna i romanen är platta och stereotypa. Är det jag som idealiserar de böcker jag tidigare läst av Mankell, eller har de alltid varit så här dåliga?

6 kommentarer:

 1. Eg har aldri orka å lese meir enn ei halv bok av Mankell. Karakterane var platte og haldningane var så fulle av fordommar, at eg la boka bort. Eg hugser jo ikkje kva for ei bok det var, men det var noko med ein afrikanar, trur eg.

  SvaraRadera
 2. Mankell är ingen hit deckarmässigt, men jag gillade Comedia infantil och Italienska skor skarpt.

  SvaraRadera
 3. Naivt och korkat beteende hos huvudpersoner kan driva mig till vansinne. Mankell har jag dock aldrig läst.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst Mankell på länge men ville ge Kinesen en chans. Tyckte inte alls om inledningen, de första kapitlen var så motbjudande och ointressanta att jag gav bort boken.
  Det ska nog vara en mycket speciell krim för mig också om jag ska vilja läsa.

  SvaraRadera
 5. Jag har också läst och tyckt om Italienska skor. Men Kinesen är, precis som Eva säger, motbjudande i inledningen och därefter tråkig. Dialogerna är dåliga och personbeskrivningarna pinsamma. Och många inslag är rent effektsökeri, våld som inte alls är relevant för handlingen.

  SvaraRadera
 6. Läs de riktigt bra(= smarta och intelligenta)deckarna i stället. Jag läser rätt sparsmakat av genren, men har hittat tróföljare som alltid håller hög nivå på alla sätt. De namn jag syftar på är dels Arne Dahl(Sveriges bästa deckarförfattare, och såklart pseudonym för Jan Arnald)samt Dennis Lehane som jag älskar för hans fantastiskt bra skildrade personer,hans psykologiska trovärdighet- och inte minst, i dessa hans mörka ofta både brutala och råa deckare- hans underbara humor. Ävens Lehanes senaste bok, som är hans första roman, Ett land i gryningen, tyckte jag mycket om. Det är en stort upplagd berättelse som tar sin början i slutet av 1:a världskriget i Boston(där alla hans böcker utspelar sig).Den är mycket läsvärd!

  SvaraRadera