söndag 28 september 2008

Nobelpris 2008

Nu är det väl dags att börja diskutera och spekulera? Vem kommer att få Nobelpriset i litteratur i år?

Blir det en amerikan, kanske Cormac McCarthy, Philip Roth, Paul Auster eller Joyce Carol Oates? Lite olika omdömen hörs, bl a kritiseras de alla för att vara lite ojämna. Men det få man väl ändå medge att en hel del av de äldre pristagarna också varit?

Margaret Atwood då? Kan man kanske utnämna henne till en av "folkets favoriter"?

Babels favorit är rumänskan Hertha Müller. Framför allt betonas hennes unika språkliga framställningar.

Den syriske poeten Adonis (Ali Ahmad Said Asbar) nämns med jämna mellanrum.

Indien är ett mycket intressant kandidatland. Salman Rushdie har kandiderat av och till genom åren, är det hans tur nu? Och jag vill nämna Arundhati Roy också, som en framtida kandidat.

Israelen Abraham B. Yehoshua har utnämnts som kandidat på olika ställen och han har gett ut en uppmärksammad bok under året (Kvinnan i Jerusalem).

En väninna ansåg att det nu var dags för en afrikansk kvinna att få priset. Det är väl inte så sannolikt att en författare född 1977 får priset, men visst vore det väl en rolig överraskning. Den jag talar om är Chimamanda Ngozi Adichie, författarinnan till En halv gul sol. Om vi håller oss kvar i Nigeria skulle Buchi Emecheta kunna vara en kandidat. Men om det blir en nigeriansk vinnare är det nog inte en kvinna. Den troligaste kandidaten är väl i så fall Chinua Achebe. Han har skrivit den moderna afrikanska klassikern Allt går sönder och han tilldelades Man Booker International Prize 2007.

Kom nu med era önskningar, gissningar och förslag! Vem ska få Nobelpriset 2008, tycker du?

6 kommentarer:

 1. Jag har under några dagar gått runt med känslan av att det är Oates år i år. Men en indisk författare skulle vara superkul. Eller en svensk, Tranströmer är väl den som brukar dyka upp i spekulationerna? Allra mest hoppas på att det blir någon vars namn jag känner till och ännu hellre t o m har läst! Spännande väntan nu!

  SvaraRadera
 2. Salman Rushdie har verkligen gjort sig förtjänt av Nobelpriset, honom hoppas jag på! Frågan är om Akademien vågar ge honom priset, det kanske är rikssäkerthetsriskabelt med tanke på att han lever under dödshot och förföljs världen runt (det finns inga gränser för min naivitet och enfald)?
  Oates hoppas jag inte på, hon är så kolossalt ojämn. Fast det är klart, när hon är bra är hon RIKTIGT bra! Frågan är om de ger till en kvinna två år i rad...

  SvaraRadera
 3. Tranströmer skulle vara så roligt, men jag vågar inte tro det. Jag tror nog också att det innebär risker att ge priset till Rushdie, men tänk vad det skulle innebära att ha blivit skrämd att inte ge priset till ngn som förtjänar det. Skammen är nog värre än faran.

  SvaraRadera
 4. Ja, förutsägbar är jag ju, men det har inte hindrat mig förut. Jag säger förstås Philip Roth.

  SvaraRadera
 5. För att ändra mitt svar, dela Spectatias förutsägbarhet, och trotsa min antipati mot posthuma utmärkelser säger jag att Georges Perec ska ha Nobelpriset.

  SvaraRadera
 6. Om man får önska lite som man vill och dessutom vara lokalpatriot ska Göran Tunström ha priset :-)

  SvaraRadera