onsdag 15 mars 2023

Veckans Kulturfråga v.11 2023


Vad är din relation till ljudböcker? Vilka ljudboksfavoriter har du? undrar Linda den här veckan.

Första frågan är lätta att svara på, jag ÄLSKAR ljudböcker. Men allt går inte så bra att lyssna på, texter som bygger på ett flöde av associationer är i det närmaste hopplöst att hänga med i, författare som t ex Virginia Woolf behöver därför läsas med ögonen. 

De bästa ljudböckerna har oftast, åtminstone delvis, en handlingsdriven historia. Den krävs mer engagemang för att hålla fokus när man lyssnar (och kanske dessutom gör ngt annat samtidigt). Om man föredrar uppläsare som läser eller dramatiserar är en vattendelare bland lyssnarna, själv föredrar jag mer läsning är dramatik. 

Några av mina senaste favoriter är Arvejord i en författaruppläsning av Maria Turtschaninoff och Andromeda av Therese Bohman i uppläsning av Ella Schartner och Krister Henriksson. En älskad klassikerserie är stadserien av Fogelström i uppläsning av Helge Skoog. 

Dialekter spelar roll! Jag föredrar oftast något som hyggligt mkt låter som "rikssvenska". Annars föredrar jag vissa framför andra, men det behöver vi inte gå närmare in på. 

6 kommentarer:

 1. jag har svårt att göra två saker samtidigt... men bra att det finns även äldre klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör också hellre en sak i taget, men lyssnar t ex när jag åker bil eller är ute och går.

   Radera
 2. Arvejord kanske kan funka som ljudbok. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Krister H är bra, egentligen. Men det stör mig att han utelämnar vissa ändelser, när det står "hämtade" kan han säga "hämta" - "inte hämta hon hem det ..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske gillar honom för att han läst en del favoritromaner. Har därför inte ens lagt märke till detta ofog.

   Radera