söndag 5 mars 2023

En smakebit ur Binas historia


Idag vet jag faktiskt inte vad jag ska göra, men det blir säkert något trevligt. Det är dags för ett mycket försenat födelsedagsfirande, blir hämtad om några timmar.  

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

Jag är nog sannolikt sist ut att upptäcka norska författaren Maja Lundes romankvartett om mänsklighetens plats i naturen, har nyligen börjat lyssnat på Binas historia. I den vävs tre berättelser från olika tidsåldrar samman och alla leder de till slutsatsen att mänskligheten är förlorad utan bin. Temat påminner en del om Margaret Atwoods Maddaddam-trilogi, hoppas att kvalitén också är jämförbar. Citatet valde jag för att dess blinkning till Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman.   
"Allt omkring mig var gult, omåttligt gult, det var över mig, under mig, runt mig, förblindade mig. Men den gula färgen var verkligen ingenting jag inbillade mig, den berodde på brokadtapeten min fru Thilda låtit limma upp på väggarna när vi flyttade in för några år sedan.
...
Hade jag vetat vilka kval den gula tapeten skulle gett mig hade jag aldrig godkänt den. Färgen nöjde sig nämligen inte med att befinna sig på tapeten, vare sig jag blundade eller höll ögonen öppna fanns den där lik fördömt. Den följde mig in i sömnen och lät mig aldrig komma undan, som vore den själva sjukdomen. Min sjuka hade ingen diagnos, men den gick under många namn: svartsyn, sorgmod, melankoli."

16 kommentarer:

 1. Jag har läst del 2 och 3 i denna serie men inte denna. Men ska göra det. Har tyckt om dem men inte tokälskat. Men gillar den här klimatapokalypsgrejen och tycker hon binder ihop de olika rösterna i böckerna väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite osäker på hur de hänger ihop så började med första. Intressant och viktigt tema. tyvärr.

   Radera
 2. Den där, och även hennes andra böcker, har ju synts väldigt mycket, men jag har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills, en fjärdedel in, är den intressant men lite komplex. Blir lättare när man "känner" de olika huvudpersonerna bättre.

   Radera
 3. hoppas det blir trevligt firanden, har haft egna bin ett par år, och inte läst boken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har också funderingar på att skaffa bin.

   Radera
 4. Jag har köpt på mig hennes böcker men inte läst dem än

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten! Känner till boken men har inte läst något av författaren än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände tidigare igen namnet, men hade inte förstått vad hon skrev för typer av texter.

   Radera
 6. Jag har läst Blå, som väl är del 2. Gillade den mycket, men har ändå inte läst de andra. De står på min lista...

  SvaraRadera
 7. Har läst Atwoods serie för ganska länge sedan och även Lundes böcker som jag gillade. Däremot kan jag inte minnas dem så bra så jag kan jämföra dem. Tack för smakbit, hoppas du får ett riktigt roligt födelsedagsfirande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, var på en fantastisk musikal!

   Radera
 8. Den här serien var väldigt omtalad för några år sedan om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var den säkert, jag har missat mycket de senaste åren. Men nu är jag igång med läsningen igen :)

   Radera