tisdag 1 november 2022

Favoriten Jane Austen

Vilken är din Austenfavorit? Min är Övertalning/Persuasion

Framför allt älskar jag Jane Austens samhällskritiska hållning och fantastiska förmåga att gestalta kvinnors livsvillkor. Annat jag uppskattar är de realistiska, detaljerade skildringarna av familjelivet på landsbygden.

Austens romaner är dessutom fyllda av själviska, fåfänga och allmänt dryga karaktärer som beskrivs på ett härligt ironiserande sätt. Jane Austen måste ha varit en fenomenal iakttagare, hennes beskrivningar är så träffande att man småfnissar mest hela tiden under läsningen.

Medan handlingen i Stolthet och fördom och Emma cirklar runt den första förälskelsens alla turer är handlingen i Övertalning, liksom huvudpersonen Anne Elliot, mer mogen. Austens sista roman handlar helt enkelt om kärlek som inte förgås. Anne och kapten Wentworth förälskade sig i varandra i unga år, men Anne övertalades av släktingar att ge honom korgen då han inte hade vare sig förmögenhet eller anor. Många år senare träffas de igen och det visar sig att känslorna finns kvar.

Jane Austen är verkligen en favorit och i julklapp önskar jag det här bokstödet.

7 kommentarer:

 1. We live at home, quiet, confined, and our feelings prey upon us. Herregud, vilken avgrund av tragik som ryms i den meningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menade inte att kommentera anonymt, det råkade bara bli så! Och vill bara tillägga att man kan läsa om Jane Austens romaner nästan hur många gånger som helst och fortfarande hitta nya saker man inte lagt märke till tidigare, som man blir tagen av eller fnissar åt.

   Radera
  2. Fantastiskt citat, tack! Ja, jag tror att jag ska ägna mig åt lite omläsning under jullovet.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag har flera andra, men villhöver verkligen Jane också ;)

   Radera
 3. Övertalning är också min favorit. Läser den varje år. Och ser filmen från 1995 med Amanda Root och Ciaran Hinds ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för filmtips, har sett den för länge sen. Ska försöka få dottern med på att titta på alla filmer/serier.

   Radera