tisdag 15 november 2022

Detaljerna


En medelålders kvinna ligger sjuk och som i feberyra träder gestalter från det förflutna fram. Alla har de påverkat huvudpersonen mer eller mindre och alla bär de på egna svårigheter och lidande. Första avsnittet handlar om flickvännen Johanna och en relation så intensiv att personerna blandades samman på samma sätt som böckerna i bokhyllorna. Nästa person är bästa väninnan Nikki och en relation som var dömd att ta slut redan på förhand. För så såg Nikkis alla relationer ut. Därefter dyker musikern Alejandro upp och lämnar efter sig mer än någon tänkt sig. Sista avsnittet handlar om den egna modern, en kvinna vars trauma aldrig tog slut. 

Att försöka skriva något nyanserat, hyggligt objektivt omdöme om Detaljerna är en helt omöjlig uppgift för mig. Jag blev så oerhört insnärjd i texten; alla detaljerna, alla litterära referenser och alla tidsmarkörer var så välbekanta för mig. Sättet att skriva, att närma sig verkligheten genom detaljer i vardagen öppnade texten för mig, väckte mycket igenkänning och fick mig att fundera över vilka som skulle dyka upp i min egen feberdröm.

"Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilken av mina liv som är själva ramen."
I mitt tycke är detta fantastisk litteratur, som genom ett lågmält fokus på små skeenden öppnar dörren till hela verkligheten. Läs och förundras!
DETALJERNA
Författare: Ia Genberg
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Förlag: Weyler (2022), Storytel
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar