måndag 25 maj 2020

Utmaning: Authors & Characters - Therese


Utmaning Authors & Characters: Therese
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Jag "upptäckte" Tessa Hadley strax innan Bokmässan förra året och hade turen att få lyssna till henne där.

Romanen Sent på dagen handlar om två medelålders par, Alex och Christine, och Zach och Lydia, som varit vänner sedan ungdomen. När Zach hastigt avlider rubbas balansen och gamla känslor väcks åter till liv. Lydia flyttar hem till Alex och Christine för att försöka hitta ett sätt att hantera förlusten. Alla vännerna är överens om att just Zach var den de inte hade råd att förlora. Romanen inleds i berättelsens nutid med att Lydia telefonerar Christine för att berätta att Zack avlidit. Därefter växlar berättarperspektivet mellan nutid och tillbakablickar till den tidsperiod de alla lärde känna varandra. Trots sina olikheter är Christine och Lydia bästisar under studietiden. När de får en ny snygg lärare, Alex, blir Lydia omedelbart vanvettigt förälskad. Och Christine börjar dejta Alex bästa vän Zach. Någonstans på vägen blir det dock uppenbart för dem alla att de passar bättre ihop med kompisens partner. De byter, gifter sig, får barn, som även de blir bästisar, och åren går. 

Tessa Hadley skriver eleganta formuleringar som mycket precist gestaltar känslonyanser och detaljer. Under läsningen blir jag först förtjust i den sparsmakade prosan, därefter häftigt indragen i de dramatiska händelserna i inledningen, när vännerna försöker handskas med beskedet att vännen Zach avlidit. Här skildras chocken och den förlamande sorgen, utan tillstymmelse till kletig sentimentalitet. 

Sammantaget skriver författaren om det som sker inom och mellan människor, om det vi kanske helst vill dölja, om de små osanningar vi använder oss av för vår bekvämlighets skull. Det är just komplexiteten, de många lagren, författarens lyhördhet i gestaltningen och förmågan att hitta exakt rätt ord, som gör Sent på dagen till en fantastisk läsupplevelse. Teiresias är den blinde siaren i Thebe som avslöjar för kung Oidipus hur det gick till när kung Laios mördades. Theresias finns även med i myten om Herakles, där Teiresias avslöjar att det är Zeus som har gjort Herakles mor Alkmena med barn, och i Odysséen, där Odysseus söker upp Teiresias i dödsriket för att få råd.

7 kommentarer:

 1. Tessa Hadley har jag tänkt läsa, har inte alla namnen i huvudet i Odysséen:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/05/therese-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. har inte läst den här titeln Tessa Hadley. Syskonen tyckte jag inte om. och så klart Teiresias skulle få vara med. jag valde en Tesshttps://mrscalloway.blogspot.com/2020/05/utmaning-authors-characters-therese.html

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst något av Hadley, men man blir nyfiken.

  SvaraRadera
 4. Oj min länk, hihi https://eggetbok.blogspot.com/2020/05/authors-characters-v22-therese.html

  SvaraRadera
 5. Länge tänkt läsa Tessa Hadley. Hade inte koll på Teiresia siaren, tack för det!
  http://www.rakiryggen.com/2020/05/25/authors-characters-therese/

  SvaraRadera
 6. Tessa Hadley har jag inte läst något av, men namnet är ju väldigt bekant. Jag får kolla upp henne. Jag hade faktiskt en tanke åt Teiresias, men det blev den kanske mest självskrivna för mig: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/05/authors-characters-therese.html

  SvaraRadera
 7. Svårt den här gången. Även för dig kanske, när du fick gräva fram Teiresias ;)
  Här är mina tappra försök:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/05/authors-characters-therese.html

  SvaraRadera