måndag 11 maj 2020

Utmaning: Authors & Characters - Samuel

Utmaning Authors & Characters: Samuel

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Samuel Beckett (1906-1989) tillhörde den närmaste kretsen kring James Joyce och många av hans verk låg i linje med tidigare verk av Joyce, Proust och Faulkner. Det existentiella och absurda låg i tiden och Becketts debutpjäs från 1952 – I väntan på Godot – blev omåttligt populär.

I väntan på Godot handlar om Vladimir (Didi) och Estragon (Gogo) som väntar längs en vägkant vid ett träd på någon vid namn Godot. De tycks inte veta vem Godot är, de vet heller inte när han kan tänkas komma eller exakt var. Översittaren Pozzo och hans slav Lucky dyker upp och försvinner igen. En ung pojke kommer med bud från Godot, som är förhindrad att komma. I morgon kommer han dock alldeles säkert ... Dag två upprepas det mesta, men flera av karaktärerna minns inget av gårdagen.

”Beckett har lyckats med en teoretisk omöjlighet, skriva ett stycke där inget händer, ändå sitter publiken klistrad vid sina stolar. Dessutom, eftersom andra akten nästan är en repris av den första, har han lyckats skrivit en pjäs där inget händer, två gånger”, skrev teaterkritikern Vivian Mercier. Och handlingen i dramat är verkligen i det närmaste obefintlig. Upprepningen i andra akten och karaktärernas minnesförlust ger dessutom en känsla av förvirring och tidlöshet. Didi och Gogo har väntat sedan urminnes tider och de kommer att vänta i all evighet. Genom deras passivitet manifesterar sig tillvarons hopplöshet och meningslöshet.

Dialogen är dramats höjdpunkt. Didi och Gogo samtalar oavbrutet i fragmentariska, ofullständiga meningar. Dessutom har de svårt att förstå varandra, de talar snarare förbi varandra än med varandra. Den komiska effekten av detta är obetalbar. Didi och Gogo gnatar och grälar som ett gift gammalt par. Trots alla missförstånd, och all irritation, är värmen mellan dem påtaglig. Deras samtal tycks få dem att uppleva någon form av mening i tillvaron, åtminstone för stunden.

Det är slumpen som styr och människorna lever sina liv i passivitet och meningslöshet, tycks dramat förmedla. Men detta tunga budskap förmedlas åtminstone med en stor portion humor och med många möjligheter att tolka innehållet utifrån eget huvud.


I en av mina favoritberättelser finns en underbar skildring av den bästa vän man kan tänka sig. En sån som alltid ställer upp, följer med en på äventyrliga resor och räddar en från läskiga orcher och annat otyg. Jag pratar så klart om Samwise Gamgi i Tolkiens underbara Sagan om Ringen. Jag väntar och väntar på att trilogin ska dyka upp som ljudbok på Storytel för jag är riktigt sugen att lyssna på den igen.

10 kommentarer:

 1. Jan - Olof Strandberg och Ernst - Hugo Järegårdvar helt underbara i I väntan på Godot.
  Här kommer mina Samuel: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/05/utmaning-authors-characters-samuel.html

  SvaraRadera
 2. du hittade också de bästa :)
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/05/samuel-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. I väntan på Godot har jag sett med Iwar Wiklander och legenden Sven Wollter live.

   Radera
 3. Underbar skämtteckning du har hittat!
  Brukar inte Godot ibland tolkas som Gud eller har jag drömt det?

  Här är mina Samuel:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/05/authors-characters-samuel.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, en av många tolkningar är att Godot symboliserar Gud.

   Radera
  2. En släkting till mig spelade pjäsen och tolkade Godot som döden. Själv har jag alltid tänkt att de redan är döda 🤔

   Radera
 4. Gillar Godot, men har nog inte läst annat av Becket. Min make har fått namn efter två av Frodos övriga följeslagare. Här är mina Samuel:
  http://www.rakiryggen.com/2020/05/11/authors-characters-samuel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmmm, nyfiken. Hoppas för makens skull att han inte heter Merry Pippin :D

   Radera
  2. Han fick ett tredjenamn för att inte bli retad.

   Radera