måndag 18 maj 2020

Utmaning: Authors & Characters - Gustav

Utmaning Authors & Characters: Gustav
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Jean-Marie Gustave Le Clézio tilldelades Nobelpriset 2008, i motiveringen beskrivs Le Clézio som "uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen". Jag har läst ett par av författarens romaner, som varit riktigt fina. Men min favorit är novellen Pawana.

Pawana (valfisk) är en till omfånget liten berättelse, till innehållet en av världslitteraturens stora berättelser, berättelsen om hur människan ödelade Edens lustgård för egen vinnings skull. Pawana bygger på en verklig berättelse om valfångaren Charles Melville Scammon, som upptäckte den mytomspunna lagun i Mexiko där gråvalarna årligen samlades för att kalva. Slakten som följde blev brutal och gråvalarna kom närmast att utrotas. Med på färden var den unge pojken John från Nantucket, vars röst vi får höra berätta om jakten på honor, både gråvalshonor och den unga indianska slavinnan Araceli.

Le Clézio kombinerar underskön prosa med skildringen av fullständigt vedervärdiga händelser. Under läsningen blir jag djupt bedrövad över människans förutbestämmelse att förgöra livets uppkomst. Att läsa Le Clézio när han skildrar naturkatastrofer är en sällsamt vacker, smärtsam upplevelse.

Sammantaget är Pawana en vacker, sorglig berättelse som på ett fint sätt speglar författarens stil och engagemang mot förstörelse och förtryck. Jag vill gärna rekommendera Pawana till de som ännu inte stiftat bekantskap med Le Clézio, berättelsen ger en enkel ingång till ett magnifikt, Nobelprisat berättande.


"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Så inleds en av våra mest kända romaner, Hemsöborna av August Strindberg. Carlsson kommer till Hemsö för att arbeta hos änkan Flod. Han är typen som vet allt bäst och detta retar madam Flods son Gusten. Men Carlsson lyckas rätt bra med att få ordning på lantbruket och änkan Flod fattar tycke för honom. Lättläst och humoristisk, men med en dyster underton, en av Strindbergs bästa.

8 kommentarer:

 1. intressanta personer du hittade, jag håller mig på svensk mark:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/05/gustav-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. Le Clézio har jag inte läst, men Gusten på Hemsö kommer jag ihåg. Både i Strindbergs bok och i filmen med Sven Wollter i den rollen. Här är mina gustaver:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/05/authors-characters-gustav.html

  SvaraRadera
 3. Ja, Hemsöborna har jag ju i varje fall läst, den var bra. Gustaf x 2: https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/05/utmaning-authors-characters-gustav.html

  SvaraRadera
 4. Gusten tänkte jag på, men inte Le Clezio som jag verkligen inte läst mycket av. här kommer mina Gustavar: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/05/utmaning-authors-characters-gustav.html

  SvaraRadera
 5. Jag måste erkänna att jag ej hört talas om dina. https://eggetbok.blogspot.com/2020/05/authors-charactersv21-gustav.html

  SvaraRadera
 6. Le Clézio har vi samma :) Pawana vill jag läsa! Hemsöborna tyckte jag mycket om.

  SvaraRadera
 7. Och här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/05/authors-characters-gustav.html

  SvaraRadera
 8. En Nobelpristagare jag missat helt, men Hemsöborna har jag i alla fall läst.
  http://www.rakiryggen.com/2020/05/18/authors-characters-gustav/

  SvaraRadera