måndag 2 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - David


Utmaning Authors & Characters: David
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Den sista läsaren av David Toscana utspelar sig i en liten gudsförgäten by i Mexico, där torkan håller på att driva bort de sista människorna. I byn finns ännu ett bibliotek, även om myndigheterna officiellt stängt det. Det finns dock bara en enda läsare i byn, änkemannen och bibliotekarien Lucio. Han ägnar dagarna åt att sortera bland böckerna och besluta vilka som ska kasseras. Inte många böcker får godkänt av Lucio och de han underkänner slängs åt kackerlackorna, som glatt mumsar i sig. Lucios son, Remigio, är den ende i byn som ännu har lite vatten i sin brunn, men en dag hittar har en ung, död flicka i brunnen. Han berättar detta för fadern, som genast börjar söka efter gåtans lösning i litteraturen.

Att beskriva vad Den sista läsaren handlar om låter sig inte så lätt göras. Detta är ingen enkel berättelse med en inledning, ett mellanparti och ett slut. Här finns inget brott som klaras upp och inga älskade som får varann. Berättelsen speglar något genuint mexikanskt, här gestaltas landets fragmenterade historia, förtrycket under olika härskare och en utarmning av folket. Romanen berättar också om längtan, om Lucios längtan efter sin döda hustru och om Remigios längtan efter någon att älska. Författaren skriver om relationen mellan levande och döda på ett unikt, mycket intressant sätt. I Den sista läsaren luckras gränserna upp mellan den yttre verkligheten, en inre fantasivärld och den litterära världen.


David Toscana, född 1961, tillhör de viktigaste samtida mexikanska författarna och har belönats med en rad priser. Döden är ett återkommande tema hos författaren, vilket han förklarat med att han är påverkad av den våldsamma tillvaron i norra Mexiko. På svenska finns sedan tidigare romanen Klagosång över Miguel Pruneda utgiven. Denna roman fick fina omdömen av kritikerkåren.Onåd av JM Coetzee handlar om universitetsläraren David Lurie, som har en affär med en av sina kvinnliga studenter. När han blir påkommen vägrar han att erkänna och ångra sig och hänvisar till "begärets rättigheter". David flyttar till dottern, som bor avsides på en lantgård. Men där finns heller ingen ro att få.

Onåd är en oerhört provocerande, fascinerande och omskakade berättelse där inget är enkelt, svart eller vitt.

6 kommentarer:

 1. Gah! Jag som precis har läst Onåd - inte kom jag ihåg att han hette David. Som sagt, teflonminne. Den andra kände jag inte alls till. Låter intressant. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/03/authors-characters-david.html

  SvaraRadera
 2. Jag måste nog erkänna att jag inte hört talas om någon av dessa. https://eggetbok.blogspot.com/2020/03/authors-characters-v-10-david.html

  SvaraRadera
 3. Onåd har jag läst,intressant o provocerande. http://www.rakiryggen.com/2020/03/02/authors-and-characters-david/

  SvaraRadera
 4. Den sista läsaren blir jag nyfiken på:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/03/david-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 5. Coetzee har jag läst. bra tyckte jag
  https://mrscalloway.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-david.html

  SvaraRadera
 6. Onåd verkar intressant. Alltid bra när inte allt är svart eller vitt. För så är det ju med verkligheten också.

  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/03/authors-characters-david.html

  SvaraRadera