måndag 17 februari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Josef


Utmaning Authors & Characters: Josef
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Mörkrets hjärta av Joseph Conrad är en tung, dramatisk berättelse om den oinskränkta makt de vita tillskansade sig i samband med kolonisationen av Afrika. Längst inne i mörkrets hjärta längs Kongofloden härskade elfenbensjägaren mr Kurtz, som gjort sig till Gud för "svartingarna". Det här är en obehaglig historia, en stor klassiker, som tyvärr är ganska tungläst.Processen av Franz Kafka är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet.

Min läsupplevelse av Processen är framför allt mycket känslosam. Jag blir oerhört frustrerad över att det inte finns logiska lagar och regler kring hur en process ska gå till, jag blir förvirrad över att tid och rum ibland inte fungerar realistiskt – en prygling sker i ett skräprum och när K kommer tillbaks nästa dag är scenariot oförändrat - och jag blir upprörd över att K inte reagerar så starkt och på ett sätt man kan förvänta sig. Som läsare fångas jag av den maktlöshet K känner och jag drabbas av overklighetskänsla. Handlingen utspelar sig dock kronologiskt. 

Karaktärerna i Processen är påtagligt skissartade och tycks mer fungera som funktioner eller symboler. Även huvudpersonen Josef K skildras på ett distanserat sätt, han tänker och handlar, men det är svårt att ta till sig vad han känner. Det går inte att identifiera sig med honom på djupet. Romanen är berättad i tredje person och ger sken av att skildra verkligheten med många konkreta beskrivningar. Kontrasten mellan den enkla, ”vardagliga” formen och det absurda innehållet är stor. Man kan ju undra varför någon läser så här jobbiga böcker. Svaret är enkelt; den är suverän.

6 kommentarer:

 1. Välfunna val. Man skulle ju kunna tro att Processen handlade om det nazistiska Tyskland eller det kommunistiska Tjeckoslovakien, men den är (som du givetvis vet) skriven när Kafka var undersåte i det Habsburgska kejsardömet.

  Här är mina "josefar":
  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/02/authors-characters-josef.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta av Kafka kan väl tolkas på en massa sätt. Jag gillar Processen, men ännu mer Förvandlingen.

   Radera
 2. Kafka finns det mycket att säga om, en man som väcker nya funderingar hela tiden... har sett olika uppsättninga och filmatiseringar.


  Mörkrets hjärta av Joseph Conrad har jag läst ett par gånger, tydligen inget litterärt mästerverk, men viktig samtida vittnesmål.

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/02/josef-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte sett Kafka filmatiserad, men kan föreställa mig effekterna.

   Radera
 3. vackert omslag på Mörkrets hjärta, en roman som jag tycker är rent fysiskt obehaglig. har sett filmen också. Kafka ger mig klaustrofobi. jag förstod varför när jag besökte hans barndomshem med små rum och lågt till taket. här kommer mina Josef: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/02/utmaning-authors-characters-josef.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så talande med de små rummen! Ja, visst är hans texter klaustrofobiska.

   Radera