tisdag 31 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Maria


Efter sju sorger och åtta bedrövelser tror jag att jag fått löst problemen med bloggen, men jag får det fortfarande inte att funka med tidsinställda inlägg. I vilket fall kommer här förra veckans inlägg i utmaningen. 

Utmaning Authors & Characters: Maria

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque är en antikrigsroman från 1929. Jag läste den i de tidiga tonåren och den var en av flera böcker som väckte mitt intresse för litteratur. Jag skulle tro att den håller än idag. Det jag framför allt minns är beskrivningarna av krigets hemskheter. Romanen var en av de böcker som nazisterna senare brände på bokbål. 


Marias testamente av Colm Tóibín fokuserar på Maria, mamman som förlorade sin son. Och Marias sorg är ofantlig stor, samtidigt som den är alldeles vanlig. Hennes inre präglas av sorgens alla motstridiga känslor. Ilska riktas mot sonens glupska och fåniga efterföljare och mot sonens sätt att utmärka sig och tala i gåtor om sin roll i världen. Skulden över att inte ha gjort nog mycket för att rädda sonen är enorm. Och förtvivlan är så ohyggligt stor att Maria inte kan uttala hans namn.

1 kommentar:

  1. Maria som herrnamn är vanligt men lite svårt,
    både lite juligt och somrigt:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/12/maria-authors-and-characters.html

    SvaraRadera