måndag 4 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Maja


Utmaning Authors & Characters: Maj

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Maya Angelou, 1928 - 2014, var en amerikansk författare och medborgarrättsaktivist. Hon arbetade tillsammans med både Martin Luther King och Malcolm X. Det litterära genombrottet kom med romanen I Know Why The Caged Bird Sings (Jag vet varför burfågeln sjunger), en självbiografi om barndomen och uppväxten som svart kvinna i Sydstaterna. Romanen blev en enorm succé och fanns t o m i mina föräldrars bokhylla. Jag läste den när jag var ung och tyckte att den var fantastisk. Det här är en roman jag gärna skulle vilja läsa om igen, hoppas att den snart ges ut i nyutgåva.


Karaktären Maj är lätt att välja, Kristina Sandbergs Maj glömmer jag aldrig. Jag blev så indragen i hennes liv att boken ibland framstod som mer verklig än verkligheten. Och saknaden när sista sidan var utläst var stor. Maj är huvudperson i en trilogi som består av böckerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Om någon sagt när jag läst en bit in i första boken att jag inte skulle kunna få nog av Maj hade jag tvivlande ruskat på huvudet. Jag var galen på människan som inte kunde fatta beslut, stå upp för sig själv och kräva något på ett rättframt sätt. Men, jag lärde mig faktiskt att älska henne. Inte i början, men i tredje boken kröp hon helt enkelt in i mitt hjärta. Det är här författarens styrka blir så tydlig; trots att Maj är egocentrisk, krävande, neurotisk och irriterande osäker gestaltar Sandberg henne konsekvent med empati, förståelse och värme. Sammantaget är trilogin om Maj en av de allra bästa kvinnoskildringar jag någonsin läst.

5 kommentarer:

 1. Författaren Maya kände jag inte till, får ta o kolla upp. Min länk: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/11/utmaning-authors-characters-maja.html

  SvaraRadera
 2. två bra Major, mina:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/11/maja-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 3. jag gillade också Maya Angelou och skulle behöva läsa om. Maj - böckerna gillade jag också. här kommer mina Major: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/11/utmaning-authors-characters-maja.html

  SvaraRadera
 4. Maya Angelou låter som en riktigt spännande författare. Här är mina major:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2019/11/authors-and-characters-maja.html

  SvaraRadera
 5. Sandbergs Maj har jag också :) Jag tänkte faktiskt på Maya Angelou, men då jag - måste jag erkänna - inte läst något av henna (än), fick det bli en annan författare. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2019/11/utmaning-authors-characters-maja.html

  SvaraRadera