måndag 18 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Katarina


Utmaning Authors & Characters: Katarina

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Brittiska författarinnan Kate Atkinson har de senaste åren gett ut flera omtalade böcker som jag är nyfiken på, t ex Liv efter liv, En Gud i spillror och Kodnamn Flamingo. Ingen av dem har jag tyvärr läst, men en av dem har jag i bokhyllan. Jag har däremot, för länge sedan, läst debutromanen I museets dolda vrår och jag gillade den skarpt. Boken handlar om Ruby och om mängder av hennes släktingar. Boken är mycket speciellt berättad, med en massa fotnoter, och här blandas magiska inslag med realism på ett halsbrytande sätt. Dråpligt och oerhört sorgligt.Jag har läst det mesta av Astrid Lindgren, men faktiskt inte böckerna om Kati. Fast jag har dem så klart ... De tre böckerna om Kati utspelar sig på 50-talet på lite olika platser - Kati i Amerika, Kati i Paris och Kati i Italien. Jag får nog ta och läsa dem så jag vet hur de är. Lite fördomsfullt tror jag inte att de hör till författarens bästa. Har någon av er läst?

7 kommentarer:

 1. ganska olika flickor, kul, mina:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/11/katarina-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. 'I museets dolda vrår' och någon mer har jag i hyllan - olästa. Magisk realism låter ju finfint, det brukar jag gilla. Astrid Lindgrens Kati undrar jag om jag hört talas om. Här är mina: http://scyllashylla.blogspot.com/2019/11/authors-and-characters-katarina.html

  SvaraRadera
 3. här kommer mitt bidrag: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/11/utmaning-authors-characters-katarina.html

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig hört talas om Katiböckerna. Vad kul att få veta att de finns.

  Du kände inte till Karina Johansson, som var författaren jag valde. Det var en stor artikel i Nya Wermlands-Tidningen förra veckan om hennes senaste bok:
  https://www.nwt.se/2019/11/12/en-mordare-soks-i-vintersportandets-sunne/

  Här är mitt svar på utmaningen:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2019/11/authors-characters-katarina.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får lov att kolla in värmlandsförfattaren :)

   Radera
 5. Hej!
  Skulle du vilja vara med i min julkalenderbloggstafett? I så fall finns mer info på min blogg. 🙂

  SvaraRadera
 6. Jag älskar Astrid Lindgrens Kati-böcker. Skrattar så jag kiknar åt vissa partier. Men Paris och Italien är klart bättre än Amerika i mitt tycke. I Amerika-boken, som är den första i serien, märker man ganska tydligt att det är fråga om ett beställningsarbete för att vidga folks vyer när det börjar bli möjligt att resa igen efter an dra världskriget, så den känns lite för mycket som resereportage kamouflerat till flickbok , tycker jag. I de andra två känner man att Lindgren blivit varm i kläderna och fått en relation till Kati och hennes liv på Kaptensgatan i Stockholm också.

  SvaraRadera