måndag 28 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Charlotte


Utmaning Authors & Characters: Charlotte

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Charlotte Brontë är den äldsta av författarinnorna Brontë och hon är mest känd för romanen Jane Eyre, vars handling jag gissar att de flesta av er är bekant med. Romanen Villette är mindre känd, men mist lika bra. Villette handlar om den föräldralösa Lucy som försöker försörja sig och klara sig själv. I staden Villette lyckas hon få arbete på en flickskola. Romanen utmanar genom avsaknaden av traditionell romantik och genom att berättaren inte är öppen mot läsaren.


Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf är andra delen i trilogin om den Löwensköldska ringen. I första delen möter läsaren den gotiska Selma Lagerlöf i en klassisk spökhistoria, där de allra mörkaste känslor svallar. Här skildras de fattigas hunger och utsatthet samt överhetens svek och hämndgirighet. Stämningen i Charlotte Löwensköld är ljusare och präglas av den unga Charlottes kärlek och förhoppningar. Charlotte Löwensköld är en riktig såpa, som innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. En såpa av högsta kvalitet, naturligtvis. Här fokuserar författaren på att skapa ett nyanserat porträtt av den unga Charlotte, och det är denna komplexa gestaltning av en ung kvinna som är berättelsens stora behållning. Trots den ljusa, livsbejakande stämningen är dock handlingen även i Charlotte Löwensköld ödesbestämd.

7 kommentarer:

 1. Japp, vi hade visst valt samma där. :) Förutom Villette. Bara läst Jane Eyre, men nu fick jag ju lust att läsa Villette oxå. ;) Min länk: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-characters-charlotte.html

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/charlotte-authors-and-characters.html

   Radera
 3. Den här roliga utmaningen upptäckte jag i helgen som först, så idag gör jag debut.
  Charlotte Brontë var min första tanke, men för att variera mig lite valde jag en annan författare. Charlotte Löwensköld kom jag inte att tänka på. Har läst två av de tre delarna, men har tänkt ta mig i kragen och läsa alla tre i ett svep, har just ex:et ovan :)

  SvaraRadera
 4. här kommer mina Charlottor: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/10/utmaning-authors-characters-charlotte.html

  SvaraRadera
 5. Även jag har nyss lagt märke till denna utmaning, och den verkar riktigt kul. Mina Lottor finns här:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2019/10/authors-and-characters-charlotte.html

  SvaraRadera