fredag 11 oktober 2019

Författaren och hans verk


Kan man som författare anse sig stå utanför det politiska livet? Kan man bedöma en författares verk, utan att ta hänsyn till hans agerande i "verkligheten"? Jag förmår faktiskt inte alls tycka det. Däremot kan jag så klart inse att all jordens läsare inte tycker lika om författarna utifrån deras åsikter och handlande. Det finns/fanns garanterat läsare som inte alls skulle störa sig på författare som hyllar Stalin, Hitler, Pinochet m fl. Jag tillhör inte den kategorin.

Men att som privatperson läsa eller inte läsa, gilla eller inte gilla är en sak. Att tilldela någon ett stort pris är dock en politisk handling, även om man inte vill låtsas om det. Och utifrån detta är det för mig obegripligt hur Peter Handke kan tilldelas Nobelpriset 2019. Här är några citat från Nobels testamente om kriterierna för att tilldelas priset: ”i idealisk rigtning”, ”idealitet”, ”vidhjärtad humanitet”, ”mänskligheten den största nytta”. Jag har väldigt svårt att se hur Handke lever/levt upp till dessa. 

Jag tänker inte skriva mer om författaren, det är lätt att hitta information om hans ställningstagande för Slobodan Milošević på nätet. 

Men några ord och platser från Balkankriget ska inte glömmas bort, dessa är bl a Omarska, Prijedor, Trnopolje, Tomasica, Srebrenica

6 kommentarer:

 1. Håller helt med dig i detta fallet! Jag har mycket svårt för att bortse från hans politiska ställningstaganden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är dags att sluta låtsas som om litteraturen inte har ngt med världen i övrigt att göra.

   Radera
 2. Så otroligt bra sammanfattat!

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dig - väldigt bra motiverat och skrivet!

  SvaraRadera