måndag 9 september 2019

Utmaning: Authors & Characters - John


Utmaning Authors & Characters: John

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

John Steinbeck tilldelades Nobelpriset i litteratur 1962 med motiveringen "för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn". Steinbecks verk är samhällskritiska och han ställer sig alltid på den lilla människans sida. Särskilt tydligt märks detta i Möss och människor och i Vredens druvor

Möss och människor utspelar sig på 30-talet under depressionstiden i Kalifornien. Det urstarke, svagbegåvade Lennie och hans kamrat George arbetar på olika gårdar och drömmer om ett eget ställe. Många missförstånd uppstår kring Lennie som är så stark att han råkar göra illa, fast han inte vill. Steinbecks styrka ligger i förmågan att gestalta värmen och närheten mellan de två vännerna, trots en tuff jargong. Denna korta berättelse gestaltar komplicerade frågor om klass, skuld, ansvar och straff.

Även Vredens druvor utspelar sig i USA under depressionen. Tom Joad och hans familj vräks och ger sig iväg mot Kalifornien för att få arbete. Drömmen om ett bättre liv finns dock bara i reklambladen. Många fattiga familjer har sökt sig till västkusten och blir offer för giriga, samvetslösa arbetsgivare. Trots fattigdom och umbäranden finns dock en stark solidaritet bland de utsatta människorna.

Min favorit av författaren är dock Öster om Eden, som sannolikt var en av de första nobelprisade verk jag läste. Romanen är en släktsaga som handlar om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det här är en hisnande episk berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja.

Stina Aronsons Hitom himlen utspelar sig i en liten fiktiv by i Tornedalen i Norrbotten och kretsar runt Emma Niskanpää och hennes klene, men oändligt älskade son John. Pojken blir tidigt faderlös och får försöka axla ansvaret för den lilla gården tillsammans med den åldrande modern. Karaktäristiskt för romanen är dess skildringar av naturens krafter och människans utsatthet. Känslan i romanen är karg, torftig och öde. Emma pratar inte i onödan med någon och att gnälla över krämpor skulle aldrig falla henne in. Hon bekänner sig till en sträng kristendom och lever utan krusiduller. Men hon har ju i alla fall sonen John att leva för. Och det gör hon fullt ut, utan att skämmas.
"Ty modern och sonen talade fortfarande ett joltigt barnspråk sinsemellan. De kallade varann för mitt John och mammet. Och de lade inte bort sin barnsliga vana fastän sonen var en vuxen man som räckte upp till taksparrarna i pörtet."

9 kommentarer:

 1. På min Book Bucket list ska jag läsa John Steinbeck.
  https://eggetbok.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-characters-john.html

  SvaraRadera
 2. så spännande med en ny utmaning! och att du tar upp en av mina favoritböcker Hitom himlen. Steinbeck är ingen favorit, men just Öster om Eden vet jag gjorde starkt intryck. visst finns det en film också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ö o E finns som film med Janes Dean och Tv-serie med Jane Seymour och Bruce Boxleitner. Älskade TV-serien ❤️ Kul att du deltar.

   Radera
 3. Svar
  1. eller här: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-characters-john.html

   Radera
 4. Kan inte kommentera från telefonen men här är min länk till mina svar
  https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2019/09/09/authors-and-characters-john/

  SvaraRadera