måndag 23 september 2019

Utmaning: Authors & Actors - Margareta


Utmaning Authors & Characters: Margareta

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Trots att jag försöker hänga med i litterära diskussioner och trots att jag oftast läser böcker som är varmt rekommenderade, händer det emellanåt att jag lånar något på bibblan utan att ha en aning om vad det är. Och ibland upptäcker jag riktiga pärlor på det här sättet. Det är vad som hände med Natten innan de hängde Ruth Ellis av Margareta Strömstedt. Jag lånade en författaruppläsning av boken bara för att titeln lockade mig. Och det ledde till en riktigt fin överraskning.

Natten innan de hängde Ruth Ellis är en självbiografisk berättelse med fokus på kvinnors olika sätt att anpassa sig, protestera och uttrycka sig. Vi får ta del av författarens liv genom betraktelser av livets olika skeden och villkor. Många av episoderna skildrar kvinnans roll som rädd, som inlåst, som ett sexuellt objekt. Vi får följa författarens uppväxt i ett frireligiöst hem, dela hennes upplevelser av förälskelser och sorger och lära känna henne som en mogen kvinna. Margareta Strömstedt skildrar på ett oerhört naket och nyanserat sätt relationen till föräldrarna, maken och barnen; vi får ta del av osäkerheten, ambivalensen, svartsjukan, otroheten och rädslan att bli övergiven. Boken är självutlämnande och påminner mer om ett mycket förtroget samtal än om en publik text. Därför är detta en bok som verkligen berör.

Ruth Ellis, som lånat ut sitt namn till titeln, avrättades på 1950-talet för att hon dödat sin man. Mannen hade tidigare misshandlat henne så illa att det barn hon väntade dog. Hennes livsöde finns med som en bakgrundston genom hela boken.


Törnfåglarna av Colleen McCullough var en av de bästa romanerna jag läste och en av de bästa TV-serierna jag såg i början av 80-talet. Handlingen utspelar sig mestadels i Australien och handlar om den oacceptabla kärleken mellan den katolske prästen Ralph de Bricassart och den unga flickan Meghan "Meggie" Cleary.


6 kommentarer:

 1. Brukar emellanåt botanisera på det där spontana sättet vid biblioteksbesök, ibland kan riktiga fynd upptäckas på det sättet! :)
  Serien Törnfåglarna följde man förstås hängivet, läste den däremot inte, läste däremot Colleen McCulloughs Tim, också mycket bra. Här är mina Margareta-förslag: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-characters-margareta.html

  SvaraRadera
 2. Jag minns att jag löste och gillade Tim också. Och visst ska man vara lite vild och galen på bibblan 😆

  SvaraRadera
 3. Den boken har jag tänkt läsa och Törnfåglar har jag läst. https://eggetbok.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-actors-margareta.html

  SvaraRadera
 4. har läst Strömstedts bok och jag såg Törnfåglarna men jag minns den knappast. här kommer mitt inlägg: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-actors-margareta.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att Törnfåglarna håller för en ny omgång.

   Radera