måndag 2 september 2019

Authors and Characters - Elisabeth


Utmaning Authors & Characters: Elisabeth


Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Lizzie Doron är en av Israels mest uppmärksammade författare. Hennes situation i hemlandet är dock inte så enkel eftersom hennes syn på hemlandet förändrats genom hennes skrivande. Jag har läst två fantastiska självbiografiska romaner av författaren, Varför kom du inte före kriget? och Min mors tystnad. Den första boken handlar om uppväxten hos en svårt traumatiserad mor, den andra om relationen till en frånvarande far. Båda böckerna fokuserar på Förintelsen och dess effekter långt efter att kriget tagit slut. I Sweet Occupation, från 2009, skriver Doron om palestiniernas situation i Israel, såvitt jag kan se finns inte denna översatt till svenska. Dorons senaste böcker som handlar om palestinierna har inte heller getts ut i Israel.
"I was a kind of an icon in the Israeli society, representing the "second generation" who wrote the stories of Holocaust survivors, victims, and I was in a way one of those writers who told the Jewish story and helped build the Jewish narrative."
"But I must say that after meeting on a personal basis a Palestinian living under occupation, visiting his family and living his life, I knew I was dealing with the right topic. And that is my new mission right now."
Läs gärna hela artikeln jag citerar ur här.

Ja, jag gjorde det lätt för mig den här första veckan, jag valde ett namn som tillhör en av de mest minnesvärda litterära karaktärerna. Jag tänker så klart på Elizabeth Bennet i Jane Austens Stolthet och fördom. Handlingen känner säkerligen alla som läser bokbloggar till: berättelsen om hur Elizabeth Bennet och mr Darcy åtrår (på ett kyskt sätt naturligtvis, vi pratar ju nu om sent 1700-tal) och missförstår varandra är kanske den ultimata kärlekshistorien. Min fina utgåva är från 2011 i översättning av Gun-Britt Sundström.

2 kommentarer:

  1. jag är urusel på namn... men i Höst av Ali Smith finns en Elisabeth som råkar ut för mycket trassel:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/10/host-av-ali-smith.html

    (och så firar jag själv namnsdag snart, tillsammans med svärdottern :)

    SvaraRadera