söndag 22 september 2019

En smakbit ur Travesti


Ny söndag och dags för en smakbit igen. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Efter att ha varit sjuk en hel vecka tar jag det lugnt den här helgen och laddar batterierna inför Bokmässan.

Idag delar jag med mig en lite snutt ur en bok jag just börjat läsa. Det handlar om en Nobelpristippad författare, en av de mer svårtillgängliga. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken ännu, emellanåt fångas jag av vissa stycken, med stundtals drunknar jag i alla ord. Boken handlar om en författare som rest till en kurort för att lära sig hantera sina neuroser, som han tror uppstod på ett läger i ungdomen. Boken är Travesti av Mircea Cartarescu.
"Ensamheten bär inom sig fröet till vansinnet, även om man levt ensam hela livet, även om man har anpassat sig till ensamhet och frustration. Ensamhet. Frustration. Jag går inte ut och äter, jag gör en kopp kaffe och försöker koncentrera mig, skriva vidare, hitta dig någonstans."
"Jag sätter mig vid skrivmaskinen, din tortyrbänk men också min, jag kan inte plåga dig utan att plåga mig själv, precis som man inte kan sätta skalpellen i sin egen böld utan att själv tjuta och fäkta som en besatt."

25 kommentarer:

 1. Många ord är inte alltid bra. Själv gillar jag färre ord :)

  SvaraRadera
 2. Tack för smakebiten, det var nog ingen bok för mig i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbitarna. Jag gillar inte när man drunknar i ord. Tycker om när författare väger sina ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, sparsmakat ska det vara. Jag har valt att läsa författarens kortaste bok.

   Radera
 4. Jag förstår vad du menar med de många orden. Jag läser just nu Klockan klämtar för dig. Jösses vad Hemingway lyckas bre på med ord! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Cărtărescu ska jag läsa mer av, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solenoid:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/mircea-cartarescu-nasta-nobelpristagare.html

   Radera
 6. Håller med dig om att man ibland kan drunkna i alla ord. Hoppas ändå att boken är bra! :) Krya på dig och tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. En okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 8. Svårt de måste va o sätta skalpellen i sin egen böld om en fäktar som en besatt. :D
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Det är sällan jag begriper mig på nobelförfattarna. Denna var visst inte så tjock så om hen vinner priset i år får jag kanske ge den ett försök? Tack för smakbit, lagom ordmängd är bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av de prisade är riktigt bra, en del är mestadels krångliga. Men en del av de krångliga är bra om man tar sig tid.

   Radera
 10. han står på min läslista, men jag drar mig lite. har en allmän känsla av att han är svårtillgänglig. en kanske måste läsa och läsa om? tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här är mkt hallucinationer och allmänna symboliska fantasier. Freud skulle älskat :)

   Radera
 11. Jag har har länge tänkt att jag vill läsa Cartarescu och har till och med 'Levanten' hemma i hyllan, men inte sjutton har det blivit av. Just den här kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Levanten verkar vara lyrik med bilder i, kanske mer lättsmält?

   Radera
 12. Förstås trevligt att ha läst om han sen verkligen får Nobelpriset!

  SvaraRadera