söndag 8 september 2019

En smakbit ur Bortbytingen


Ny söndag och dags för en smakbit igen. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Idag vill jag dela lite med er ur min fina bok Sagor och berättelser av Selma Lagerlöf. Nej, Selma ska inte reduceras till en sagotant, mycket av det hon skriver har djup mening, ett aktuellt innehåll och är konstfärdigt komponerat. Fast jag som gillar sagor, tycker ju att det stämmer på sagor. Just sagan om Bortbytingen ställer t ex många frågor om vem som är vår nästa. Utifrån ett psykologiskt perspektiv på föräldraskap kan man läsa sagan som en berättelse om att inte uppleva barnet som sitt eget. 
– Titta på barnet, och säg om du kan begripa varför det ser så underligt ut! sa hustrun och räckte det till honom. Han tog emot det ur hennes händer, men knappt hade han gett det en blick, förrän han spottade tre gånger och slängde det ifrån sig.
– Det är en trollunge! sa han. Det är inte vårt barn.
Hustrun satt alltjämt kvar vid vägkanten. Hon var inte snabbtänkt och kunde rakt inte förklara för sig vad som hade hänt.
– Men vad gör du med barnet? frågade hustrun.
– Märker du inte att det är en bortbyting? frågade mannen. Trollena har passat på, när våra hästar skenade. De har stulit vårt barn och lagt hit ett av sina egna.

21 kommentarer:

 1. finns i min bokhylla men inte läst än, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 2. Läste Selma ganska nyligen, dock inte denna. Mer ska läsas, tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortbytingen är en kort novell som går snabbt att läsa.

   Radera
 3. Tror faktiskt jag läst denna någon gång, tycker jag känner igen den. Mycket förtjust i gamla sagor! Många av dessa har ju någon underliggande mening/livsvisdom att förmedla. Så sagorna är förstås givande att läsa oavsett ålder. ;)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Det där med bortbytingar uppfattar jag som ett sätt att stöta bort barn på ett otäckt sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Selmas berättelser säger alltid något om verkligheten, även när hon gestaltar troll och oknytt.

   Radera
 5. Länge sen jag läste något av Selma nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också sagor, och Selma!

  SvaraRadera
 7. Jag lyssnade på den för något år sedan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tänkt på att de går att lyssna på, tack för tipset!

   Radera
 8. Jag har läst ett antal böcker av Lagerlöf, men inte den här. Måste kolla om jag har den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de riktigt klassiska sagorna, läs den :)

   Radera
 9. Lagerlöf borde jag läsa fler böcker av. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Den tror jag faktiskt att jag har läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tipsar jag om en annan ;) Kanske har du inte läst En herrgårdssägen, en fin berättelse om psykisk ohälsa.

   Radera
 11. den utgåvan känner jag inte igen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera